Seria de expoziții „Dilpomatic Art” a început în 2014. Anul aceste „Diplomatic Art” își va desfășura ultima etapă a celei de-a treia ediții, această etapă fiind începută în anul 2017.

În luna iulie din anul trecut, a avut loc prima etapă a celei de-a treia ediții a „Diplomatic Art”. Etapa s-a desfășurat sub forma unei călătorii de cercetare artistică pe un traseu (parțial) reconstituit și ghidat în parteneriat cu Asociația „Prin Banat”, călătorie intitulată „Pe urmele lui Griselini”. Călătoria reliefează o parte a prezenței culturii italiene în Timișoara (strada Griselini și cartierul istoric Fabric) și în Banat (Carani – localitate înființată de colonişti italieni; Partoș – orezăria şi „canalul italienilor”; Oravița – clădirea vechiului teatru, construită de meșteri italieni veniţi din Udine încă din 1717; Cazanele Mari și Cazanele Mici de pe Dunăre – placa memorială Tabula Traiana; Băile Herculane – bazele staţiunii au fost puse de către Imperiul Roman, în urmă cu 2000 de ani).

Cea de-a doua etapă a ediției s-a desfășurat în luna noiembrie 2017 și a constat dintr-o expoziție inaugurată la Galeria „Helios”, o expoziție ce avea la bază călătoria efectuată prin Banat (în prima etapă) de doi distinși oaspeți italieni, antropologul Francesco Marano și artistul Sandro Bracchitta, dar și o conferința susținută de Francesco Marano la Timișoara. 

Expoziția a fost intitulată „Casa e trasloco” („Casă și strămutare”) și a avut ca punct de plecare premisa că, „acasă” reprezintă un cumul de experiențe și trăiri care se leagă de un anumit loc și de anumite persoane, surprinzând câteva aspecte particulare ale relației dintre statornicie și dezrădăcinare. La inaugurarea expoziției din noiembrie 2017, a fost prezent, printre alții, antropologul italian Francesco Marano.

Cea de-a treia ediție a „Diplomatic Art”, a ajuns acum la ultima etapă, această etapă finală urmând să se desfășoare sub forma unei expoziții realizată de artistul italian Sandro Bracchitta. Expoziția se intitulează „Casa e trasloco” 3 („Casă și strămutare” 3), curator al acesteia fiind Maria Orosan-Telea. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 5 aprilie, cu începere de la ora 18, la Galeria „Pygmalion” și va marca închiderea celei de-a treia ediții. La fel ca expoziția (din etapa a doua a ediției) din toamna anului trecut și cea care urmează să fie inaugurată joi, 5 aprilie, se poziționează la confluența dintre antropologie și artă contemporană.

Expoziția „Casa e trasloco” 3, reprezintă a treia etapă a celei de-a treia ediții a proiectului „Diplomatic Art”, proiect realizat de Asociația „Diplomatic Art” (artist vizual, profesor Ciprian Chirileanu, artist vizual Renée Renard, istoric de artă dr. Maria Oroșan-Telea) în colaborare cu Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara. Prin această a treia ediție a proiectului, organizatorii au dorit să marcheze împlinirea a 300 de ani de la nașterea lui Francesco Griselini (1717-1787), important cronicar al Banatului.

Despre expoziția artistului italian Sandro Bracchitta, expoziție ce urmează să fie inaugurată joi, 5 aprilie, la „Pygmalion”, curator dr. Maria Orosan-Telea a declarat: „Casele sale ermetice, fără uși sau ferestre, prinzând contur pe fundaluri amorfe, devin puncte de reper stabile în vaste universuri nestructurate. Referindu-se la semnificația lor, artistul vorbește despre «căutarea eternă a protecției împotriva haosului».” 

Maria Orosan-Telea este istoric de artă, asistent în cadrul Facultății de Arte și Design Timișoara, iar Sandro Bracchitta este profesor de gravură la Accademia di Belle Art din Palermo, trăiește și activează la Ragusa (Sicilia, Italia).

„Diplomatic Art” este un proiect internațional care promovează în principal artiști din țările care au Consulate Generale și Onorifice în Timișoara, inclusiv din România. 

Cornel Seracin