Expoziția ce se va inaugura marți, 17 aprilie, cu începere de la ora 12, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, face parte din proiectul „Colecții și colecționari din România” și se numește „Patrimoniu etnografic”. Este cea de-a treia expoziție din cadrul proiectului „Colecții și colecționari din România”.

„Patrimoniu etnografic” va cuprinde ansambluri vestimentare tradiționale din diferite zone etnografice din țară precum: Ținutul Pădurenilor, Țara Lăpușului, Țara Năsăudului, Timiș, Arad, Maramureș, Mehedinți, Gorj, Dolj și Argeș din colecția doamnei Laura Diaconu.

„Deși de profesie este avocat în cadrul Baroului Constanța, Laura Diaconu a făcut primi pași pe drumul anevoios al colecționarului în urmă cu câțiva ani, când s-a îndrăgostit de o ie românească, înțelegând că valoarea portului tradițional poate îngenunchia orice modă trecătoare. Cu timpul, această dragoste s-a transformat într-o pasiune copleșitoare pentru portul românesc, ajungând astăzi să dețină o colecție cu totul deosebită, încropită cu multă acribie și cu documentare temeinică. Astăzi, colecția Laurei Diaconu cuprinde porturi tradiționale din toată țara, arătând cu mândrie diversitatea etnografică, devenind astfel un bun promotor al identității naționale și un ambasador al tradiților românești”, a declarat, referindu-se la expoziție, muzeograful Marius Matei, coordonatorul acestui eveniment.

Expoziția „Patrimoniu etnografic” poate fi vizitată la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în perioada 17 aprilie-7 mai 2018, între orele 10-18, de marți până sâmbătă, între orele 12-20, duminică.

Cornel Seracin