Artistul și criticul de artă timișorean, dr. Gabriel Kelemen, va inaugura miercuri, 16 mai, cu începere de la ora 18:30, expoziția intitulată „Meta-Morph”, acest eveniment fiind marcat și de o nouă prezentare a albumului „The Universal Sphere-Vortex Principle. Sound visualization in liquids and the nature of forms”, album realizat de omul de artă timișorean. Prin intermediul acestui eveniment, publicul timișorean are posibilitatea să pătrundă, preț de câteva minute, în activitatea de cercetare a artistului și criticului de artă Gabriel Kelemen.

Evenimentul de miercuri, 16 mai, găzduit de Centrul Multifuncțional Bastion, administrat de Consiliul Județean Timiș, se desfășoară sub egida asociației „Dialoguri Contemporane”, Asociație înfiinţată în noiembrie 2014, care și-a propus să reînvie tradiția intelectualității interbelice timișorene.

Evenimentul cuprinde proiecția unui scurtmetraj (7 minute), „ce ilustrează, prin dinamica fluidelor, demersul cosmogonic al Facerii, pornind de la ipostazele incipiente ale întunericului de dinaintea creaţiei, trecând succesiv prin metamorfozele apelor primordiale, în misteriosul proces al Genezei”, potrivit organizatorilor.

Despre lucrările expoziției „Meta-Morph”, lucrări realizate de dr. Gabriel Kelemen, organizatorii evenimentului au transmis: „...se constituie într-o serie de imagini desenate, care surprind manifestarea ternară a Logosului Divin în Grădina Edenului, ilustrând cronologia tainică a Genezei, având ca epicentru Pomul Cunoașterii, fructul interzis Malus Edenis, în relație cu șarpele, ca ipostază a meandrei”.

Evenimentul include și prezentarea albumului realizat de artistul Gabriel Kelemen, „The Universal Sphere-Vortex Principle. Sound visualization in liquids and the nature of forms”, un album ilustrat, cu 220 de planșe color desenate și 50 de fotografii de înaltă rezoluție, la o dimensiune generoasă, 30/30 cm, editat în condiții grafice impecabile.

Referindu-se la album, organizatorii evenimentului de miercuri, au transmis: „Materialul cuprinde desene elaborate, cu explicații ale fenomenelor morfodinamice naturale, completate cu fotografii originale, care surprind și captează fenomenul de metamorfoză a fluidelor, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere estetic, corelate cu dinamica viului la nivelul biosferei, construind premisele unui limbaj computațional inedit”.

Gabriel Kelemen este lector universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte și Design și susţine cursuri teoretice în domeniul istoriei civilizaţiei şi culturii, culturii populare urbane, culturologie, documentaristică, precum şi cursuri transversale în domeniul arheologiei şi patrimoniului.

La eveniment, vor susține scurte momente oratorice, prof. univ. dr. Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest, Timișoara și conf. univ. dr. Dan Moga, design director la Universitatea de Vest din Timișoara.

Expoziția „Meta-Morph” va putea fi vizitată gratuit, până la data de 19 mai. 

Cornel Seracin