Marţi, 26 iunie, de la ora 18, Librăria „Cartea de Nisip” din Timișoara găzduiește lansarea volumului „Piaţa Universităţii 2012”, semnat de Miroslav Stanici. În volum este vorba despre protestele de stradă din România anului 2012, acestea devenind, pe zi ce trece, o „armă” de opoziție radicală pentru națiune, atunci când drepturile ei sunt amenințate de puterea politică. Despre ce putem citi în volum? Despre psihologia mulţimilor, semnificaţia mesajelor şi impactul social al acestor proteste, dar și alte detalii interesante, volumul intitulat „Piața Universității 2012”, fiind teza de doctorat a lui Miroslav Stanici.

,,Piaţa Universităţii 2012” este „o lucrare despre mişcările sociale din România, o analiză amănunțită și captivantă a celor mai mari proteste de stradă de după 1990.  Lucrarea prezintă interviuri cu activişti-cheie din trei mari oraşe: Bucureşti,Timişoara şi Cluj-Napoca, realizate cu scopul de a identifica motivațiile care i-au scos în stradă. Prințesa Brianna Caradjea, senatorul Mihai Goțiu, jurnalistul Mircea Toma și politicianul Remus Cernea sunt doar câțiva din ce care oferă detalii de culise din cadrul protestelor de stradă. Textele scandărilor, ritualurile protestelor, dar şi similitudinile cu protestul din Piaţa Universităţii 1990 mi-au servit ca material pentru a realiza o analiză amplă a modului în care discursurile din piață au influențat participanții”, a transmis autorul Miroslav Stanici, prin intermediul unui comunicat de presă.

În timpul lansării, vor susține momente oratorice în care vor vorbi despre volum, lect. univ. dr. Emanuel Copilaş, invitaţii speciali, prof. univ. dr. Adrian Dinu Rachieru (critic literar şi sociolog), prof. univ dr. Reisz Robert (politolog, coordonatorul lucrării).

Așadar, despre ce a determinat mişcările de stradă din 2012, care au înlăturat pe Emil Boc de la conducerea executivului țării, ce dezvăluiri fac marii activiști despre protestele de stradă din București, Timișoara și Cluj-Napoca, care sunt mecanismele psihologice care au generat și menținut revolta mulțimii, care este amprenta mișcărilor de stradă asupra istoriei României, dar și asupra viitorului țării, cum au fost afectate marile partide de mișcările de stradă, doar în volumul „Piața Universității 2012”, autor, Miroslav Stanici. 

Cornel Seracin