Cea de-a V-a ediție a festivalului de film „Ceau, Cinema!” s-a încheiat. Filmul bulgar „3/4”, realizat de tânărul regizor Ilian Metev, a fost desemnat, de juriu, câștigătorul premiului „Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiție la cea de-a 5-a ediție a festivalului. „Ceau, Cinema!” s-a desfășurat între 19 și 22 iulie, la Timișoara și Gottlob și a strâns interesul a peste 3.000 de spectatori. 

Filmul „3/4” este debutul în ficțiune al regizorului bulgar Ilian Metev și i s-a oferit premiul de juriul compus din actrița Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan și regizorul Florin Iepan. 

Decizia luată, juriul și-a motivat-o astfel: „curajul și credibilitatea cu care regizorul împreună cu actorii ne fac martorii descompunerii unei relații dintre un tată și copiii săi, a desprinderii fiecăruia dintre ei de familie și fac din absența mamei o prezență subtilă, dar definitorie, și o sursă de emoție, fără a cădea vreo clipă în sentimentalism”.

Filmul „3/4” a mai câștigat, Leopardul de Aur în secţiunea „Cineasti del presente” la Locarno 2017 şi marele premiu al competiţiei internaţionale la Festivalul de la Sofia 2018. Filmul este portretul unei familii - un tată şi doi copii adolescenţi - în ultima lor vară împreună.

Premiul Publicului a fost împărțit de două filme, aflate la egalitate în preferințele spectatorilor: „Căderea”, al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, și „Comic Sans”, al regizorului croat Nevio Marasovic.

„Căderea” a fost desemnat și câștigătorul Trofeului Vitas România pentru film independent sau de debut, premiul fiind stabilit, împreună, de echipa „Ceau, Cinema!” și Vitas România.

Un premiu onorific din partea festivalului a primit și cunoscutul cineast Andrei Ujică, invitatul special al ediției din acest an. Andrei Ujică a susținut un masterclass extrem de apreciat și a participat la discuții cu publicul după fiecare din cele trei proiecții din retrospectiva care i-a fost dedicată: „Videograme dintr-o revoluție”, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” și „Out of the Present”, acesta din urmă fiind proiectat în aer liber, la Grădina de Vară „Capitol”, la gala de închidere.

„Ceau, Cinema!” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Consiliului Judeţean Timiş și al Primăriei Municipiului Timișoara.

Cornel Seracin