Expoziția jubiliară „Galeria Helios - 50” se va desfășura în spațiul galeriei „Helios” din Timișoara, în perioada 6-19 septembrie 2018. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 6 septembrie 2018, cu începere de la orele 18, manifestarea artistică având menirea să marcheze și să omagieze, de Consiliul de Administrație al Filialei din Timișoara a U.A.P., jumătate de veac de la inaugurarea Galeriei de Artă a Fondului Plastic Timişoara, care, începând din 1977, poartă numele „Helios”.

Pe parcursul celor 50 de ani de existenţă, Galeria de Artă a Fondului Plastic Timişoara, a găzduit peste 1.000 de expoziţii personale şi de grup, prezentând şi promovând operele artiştiilor plastici profesionişti din Timişoara, precum şi ale creatorilor din alte centre artistice din ţară, dar şi de peste hotare.

Expoziţia ce se va inaugura în spațiul galeriei „Helios”, dedicată semicentenarului Galeriei, va întruni lucrări ale pictorilor, sculptorilor, graficienilor şi artiştilor decoratori seniori, cu o vastă experienţă şi o valoroasă operă, respectiv ale artiştilor care în perioda 2005-2017 au fost distinşi la Saloanele Anuale ale Artelor Vizuale cu marele premiu „Primus inter pares”.

Expoziţia va cuprinde şi va prezenta pe simeze şi stative lucrări alese, reprezentative din creaţia a peste 35 de pictori, graficieni, sculptori şi artişti decoratori, membrii ai Filialei din Timişoara a U.A.P., care trăiesc şi crează în municipiul Timişoara.

 

Din istoria Galeriei

Grație demersurilor intreprinse, către regimul vremii, de Filiala Timișoara a Uniniunii Artiștilor Plastici, la începutul anilor 50, la cinci ani de la aceste demersuri, Sfatul Popular al oraşului Timişoara a repartizat Filialei din Timişoara a U.A.P.,  pentru amenajarea unei galerii, o încăpere mică şi modestă de la parterul Hotelului „Banatul” de pe strada Piatra Craiului nr. 2, care îşi avea intarea de pe Bd. Republicii. 

În anii interbelici, dar şi în anii de după cel de-al doilea război mondial, oraşul de pe Bega nu dispunea de o galerie de artă, de o sală specială în care  artiştii plastici profesionişti să-şi prezinte creaţiile, lucrările realizate în ateliere. Pictorii, sculptorii şi graficienii îşi expuneau ocazional operele în spaţii neconvenţionale: în clădirea teatrului, în sediile unor bănci, în magazinele de mobilă etc.

Imediat ce noul spațiu destinat galeriei a fost amenajat, în perioda 21 septembrie-6 octombrie1956, Galeria de Artă a găzduit, în sfârşit, prima expoziţie personală, organizată şi deschisă în oraşul Timişoara după cel de-al doilea război mondial. Micuța Galerie de Artă a găzduit o serie de expoziţii personale şi de grup.

În anul 1960 Galeria de Artă din Timişoara a găzduit 3 expoziţii ale membrilor Filialei U.A.P. Timişoara şi două expoziţii ale artiştilor amatori din oraşul de pe Bega.

Drept urmare a creşterii numărului de artişti plastici profesionişti stabiliţi în Timişoara, ce a dus şi la amplificare potenţialului artistic al urbei, spaţiu de pe Bd. Republici, datorită dimensiunilor reduse şi a sistemului de luminat defectuos, nu mai corespundea cerinţelor.

Printr-o argumentaţie solidă şi convingătoare, prin intervenţii serioase la reprezentanții regimului vremii, în anul 1966, Galeria de Artă a U.A.P.R. a primit un spațiu mai încăpător şi mai generos, la parterul imobilului din P-ţa Victoriei nr. 6, între fosta Cofetărie „Violeta” şi Magazinul de mezeluri, spațiu amenajat într-o manieră modernă, plăcută şi funcţională pentru perioada  respectivă.

Astăzi, Galeria de Artă poartă numele „Helios” (numele unei zeități solare din mitilogia greacă) și se află în spațiul de la parterul fostului Palat „Hilt-Vogel”, ridicat în anii 1912-1913 după proiectele arhitectului László Székely. 

Principala destinaţie a spaţiului amenajat just, practic şi funcţional, generos luminat cu tuburi de neon, a fost acela, să găzduiască expoziţii personale şi de grup temporare ale artiştilor profesionişti din Banat şi invitaţi din alte centre artistice ale României. Partea covărşitoare a încăpării compartimentată pe două planuri care comunicau în mod organic între ele a constituit, de fapt, oferirea unui cadru optim pentru etalarea şi prezentarea pe simeze şi stative a unor lucrări de artă plastică contemporană. Vis-à-vis de uşa de la intarea s-a amenajat un pult şi câteva rafturi un colţ comercial, unde se puneau în vânzare lucrări de artă aplicată de dimensiuni mai reduse: ceramică, sticlă, felicitări, eşarfe, baticuri, cravate, gablonţuri, nasturi, poşete etc. Tejgheaua şi un grilaj de fier forjat, care se putea închide la nevoie, separau locul destinat comerţului de restul galeriei. Grilajul de protecţie din fier forjat al compartimentului de vânzare a fost conceput şi realizat de sculptorul Péter Jecza (1939-2003), care mai târziu a făcut şi proiectul firmei. Galeria de Artă a fost predată şi inaugurată în data de 22 august 1968.

În perioda 1973-1977, Galeria de Artă din Timişoara a găzduit 12 expoziţii de grup cu 165 de participanţi şi 363 lucrări. În toamna anul 1977 Galeria de Artă din P-ţa Victoriei nr. 6 a fost complet renovat, iar în ședința de birou din 5 octombrie 1977 s-a propus ca spaţiul expoziţional aflat la parterul imobilului situat în Piața Victoriei  nr. 6 să poarte denumirea de Galeria „Helios”.

În a doua jumătate a anului 1978 şi în primele luni ale anului 1979 în Galeria „Helios” din Timişoara au expus artiștii: Simion Lucaciu, Călin Beloescu, Ion Pacea, Gheorghe Văleanu, Helmuth Scheibling, Virginia Baroiu, Silviu Orăviţan, Ciprian Radovan, Hildegard Fackner, Iuliu Podlipny, József Benedek, Nicolae Lazăr, Ana Gál, Andrei Gál şi Constantin Flondor.

În decursul celor 2 decenii din urmă s-au lansat mai multe idei şi propuneri cu privire la confecţionarea şi montarea unei firme noi asupra vitrinei Galeriei „Helios”. Iniţial, pe plăcile de aluminium extrem de costisitoare vopsite în roşu s-a prevăzut aplicarea unor litere cioplite din lemn. Apoi s-a  preconizat aplicarea unor litere modelate şi arse din ceramică zmălţuită. Până la urmă, din motive organizatorice, tehice şi fianciare s-a renunţat la soluţia propusă şi agreată de mai mulţi dintre artişti, membrii ai Filialei din Timişoara a U.A.P., şi  apelând la o firmă specializată s-au montat pe plăcile de aluminium vopsite în roşu litere confecţionate din material plastic. Culoarea lor a fost aleasă şi propusă  de  către pictorul Romul Nuţiu şi sculptorul Béla Szakáts.

„Galeria «Helios» din Timişoara îndeplineşte mai multe funcţii desfăşurând diferite activităţii. Găzduişte expoziţii personale şi de grup ale artiştiilor din Timişoara, din ţară şi din străinătate. Aduce o contribuţie substanţială la promovarea şi popularizarea valorilor artei contemporane. Pe de altă parte oferă  spre vânzare amatorilor, iubitorilor de artă lucrări de artă majoră şi obiecte de artă decorativă, precum şi materiale necesare pentru creaţia artistică”, au transmis organizatorii acestei aniversări jubiliare. 

Cornel Seracin