Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Bienala de Arhitectură BETA, a reușit realizarea primei etape a proiectului „Citygate”, în totalitatea sa acesta fiind focusat pe Gara de Nord a Timişoarei. Proiectul face parte din programul cultural al etapei de StartUp (2017/2018), din strategia de implementare a proiectului TM2021. Proiectul se încadrează în categoria „Generatori” (arhivă digitală de amintiri) și este dezvoltat pe două planuri: primul plan include o instalaţie de lumină menită să lumineze Gara de Nord a municipiului Timișoara, iar al doilea plan se bazează pe o instalație de arhitectură specifică sitului, adică specifică spațiului Gării de Nord, instalaţie selectată în urma unui concurs de arhitectură și care va urma să fie inaugurată în spațiul gării de nord a municipiului Timișoara, duminică, 21 octombrie. 

Gara de Nord a municipiului Timișoara este un spațiu încărcat de energia unor vremurii istorice pline de făclia arzândă a unor personalități care au tranzitat-o în drumul lor spre diferite destinații. Fie că aceste personalități, care au creat o parte din istoria acestor locuri, au poposit aici, fie că au fost doar în trecere, Gara de Nord a municipiului de pe Bega și-a menținut, de-a lungul timpului, importanța sa pentru oraș, pentru întreaga regiune.

Pentru a atrage atenția asupra istoriei acestui loc, arhitecții ce compun Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, în cadrul celei de-a doua ediții a Bienalei de Arhitectură BETA, având colaborarea companiei ce se ocupa cu producția rețelelor destinate corpurilor de luminat, „Elba”, dar și a doi artiști vizuali din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Neil Musson și Jono Retallick, având parteneri Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și sucursala Regională a C.F.R. Timișoara, în prezența unui mare număr de invitați, au inaugurat în spațiul sălii mari de la etajul întâi al gării de nord din Timișoara, o instalație de lumină ce are menirea să pună în valoare acest loc emblematic al orașului nostru. 

Inaugurarea instalației de lumină, parte a primului plan din categoria „Generatori”, prima etapă a proiectului „Citygate” al programul cultural ce se înscrie în etapa de StartUp (2017 /2018) a strategiei de implementare a proiectului TM2021, a avut loc sâmbătă, 29 septembrie.

Despre obiectivul propus, arh. Simina Cuc, component al echipei ce și-a adus contribuția la realizarea evenimentului, ne-a mărturisit că s-a avut în vedere: „...să scoatem la lumină niște spații din oraș, care au potențial. Potențialul de a găzdui eveimente culturale și, care, din varii motive, nu apar în ochii publicului larg și al timișorenilor. Considerăm că, Gara de Nord este un asemenea spațiu. Are un potențial extrem de mare și, iată că spațiul în care am avut acest eveniment, în seara asta, este, într-adevăr, foarte potrivit, și, pe care, noi, considerăm că l-am potențat prin instalația de lumină pe care-am inaugurat-o în seara aceasta. Am mizat, foarte mult, pe impactul la nivel, atât al spațiului în sine, al sălii în care ne aflăm acum, dar și la nivelul orașului întreg, pentru că, dată fiind locația spațiului în care ne aflăm, este extrem de vizibilă dinspre stradă și, implicit, dinspre oraș, practic. Cu această ocazie scoatem la lumină acest spațiu care n-a fost folosit, sau cel puțin nu a fost folosit pentru asemenea evenimente, până acuma”.

Referindu-se la cei doi artiști englezi care au construit și produs instalația de lumină, arh. Simina Cuc a declarat următoarele pentru ziarultimisoara.ro: „...pe partea de instalație de lumină am colaborat extrem de bine cu artiștii din Anglia, Neil Musson și Jono Retallick. Ei s-au ocupat extrem de profesionist de construcția, de producerea instalației în sine. Artiștii au venit aici, într-o primă vizită, în Timișoara. La momentul respectiv știam că vrem să facem o instalație de lumină în Gara de Nord, dar nu aveam locația efectiv selectată, iar după vizita respectivă am decis, de comun acord, implicit și cu partenerii de la sucursala Regională a C.F.R.-ului, că aici e cel mai potrivit loc, din motivele pe care vi le-am și spus înainte, respectiv impactul la nivelul orașului și vizibilitatea practică a instalației”.

Întreaga instalație de lumină se compune din 200 de globuri din policarbonat, cu diametrul de 40 de cm, fiecare glob fiind echipat în interior cu un mic led, cei doi artiști englezi reușind să creeze o adevărată operă de artă, realizând un desen în spațiu cu aceste globuri ce au fost produse de compania timișoreană Elba. 

Din exteriorul clădirii, aceste globuri pari a fi într-o stare de imponderabilitate, luminile ce sunt date de led-urile din interiorul lor oferă privitorului senzația că plutesc după un anumit desen extrem de fluid, extrem de organic și luminează spațiul în care se află. 

Artiștii vizuali care au contribuit la construcția și producerea instalației, englezii Neil Musson și Jono Retallick, sunt absolvenți ai Royal College of Art, respectiv Winchester School of Art, și, potrivit organizatorilor Bienalei, „își fundamentează intervențiile în spațiul public pe un studiu istoric și social al locului pentru o mai bună înțelegere a dinamicii comunității respective. Răspunsul lor artistic utilizează texturile materialelor, sunetul, mișcarea și încorporează lumina ca element interactiv pentru îmbunătățirea sentimentului de apartenență al comunității”.

După festivitatea de deschidere a celei de-a doua ediții a Bienalei de Arhitectură, 2018, de la Timișoara, festivitate ce a avut loc vineri, 27 septembrie, în interiorul spațiului de la Halele Timco (Calea Circumvalațiunii, nr. 12), inaugurarea instalației de lumină de la Gara de Nord a fost cel de-al doilea eveniment ce a avut loc în cadrul acestei ediții a doua a Bienalei. 

La vernisajul instalației de lumină au fost prezenți, luând cuvântul, Alexandru Simu, Director al Regionalei C.F.R. Timișoara, Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara, Simina Cuc, component al echipei care s-a ocupat de proiect, și al Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș, Neil Musson și Jono Retallick, artiști vizuali etc. 

Considerată, pe drept cuvânt, „o bijuterie arhitectonică”, Gara Centrală a Timișoarei a fost ridicată la sfârșitul secolului XIX, în stil neoclasic, după proiectul arhitectului austro-ungar Franz Pfaff . La început, numele ei a fost Josefstädter Bahnhof sau Józsefváros Indóház, situată în cartierul, numit azi, Iosefin (pentru că a fost înființat în timpul domniei împăratului austriac Iosif al II-lea, în acele vremuri cartierul numindu-se Maierele Vechi), publicul având să o mai cunoască și cu numele de „Gara Centrală”.

Odată cu întregirea Regatului României și cu instalarea administrației românești la Timișoara, în 1919, gara a fost redenumită, purtând numele, gara „Domnița Elena” (de la viitoare Regină a României, Mama Majestății Sale Regelui Mihai I, Regina-Mamă Elena), nume pe care l-a purtat până după încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale. În timpul războiului al doilea mondial, în vara lui 1944, aviația aliaților avea să bombardeze masiv orașul Timișoara, printre clădirile afectate de acele bombradamente fiind și clădirea gării. Aviația puterilor care au declanșat conflagrația mondială la 1 septembrie 1939, avea să bombardeze Timișoara în toamna lui 1944, distrugerile din vară ale clădirii gării fiind completate cu unele noi după aceste bombardamente. 

Odată cu încheierea conflagrației, clădirea gării din Timișoara a fost doar parțial reconstruită după planurile inițiale. Corpul central (cel mai avariat) a fost refăcut complet diferit. Până în anii ʼ60 mai dăinuia aripa de est din vechea clădire. În 1976 a fost modernizată, însă noua gară nu mai păstrează nicio urmă din stilul arhitectural al vechii clădiri.

În cadrul celei de-a doua ediții a Bienalei de Arhitectură, proiectul numit „Transite” este organizat de Ordinul Arhitecților, filiala Timiș și face parte dintr-o strategie mai amplă de resuscitare culturală a unor puncte cheie din oraș, în contextul recomandării Timișoarei, Capitală Culturală Europeană în 2021. Proiectul, potrivit organizatorilor, „se dezvoltă în jurul conceptului de simbioză, explorând conexiunile create la diferite scări”.

De-a lungul inaugurării instalației de lumină, au fost premiați cei mai merituoși concurenții care au intrat în concursul „Transite” pentru realizarea celui de-al doilea plan al categoriei „Generatori” (cea de-a doua etapă a proiectului „Citygate”), o instalație de arhitectură specifică sitului. Odată cu inaugurarea instalației de lumină a avut loc și vernisarea (în același spațiu) expoziției proiectelor înscrise în concursul „Transite”, concurs organizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș. În expoziție sunt prezentate cele 17 proiecte înscrise în concursul „Transite”, proiectul câștigător aparținând lui Raul Vașvari, instalația de arhitectură urmând să fie inagurată în spațiul gării de nord, în luna octombrie.

Cornel Seracin 

Fotografiile alb-negru provin din paginile volumului „Focul căzut din cer...”