Marți, 2 octombrie, în Galeria Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, va avea loc vernisajul expoziției intitulată „Mozaicul: contemporaneitatea unei arte străvechi”, semnată de Daniela Scurtulescu şi invitații săi.

Daniela Scurtulescu este artist vizual român și a absolvit, în anul 2008, Facultatea de Arte și Design, departamentul Pictură, grupa profesorului Carol David, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Actualmente, Daniela Scurtulescu parcurge, împreună cu soțul său, artistul vizual Sorin Scurtulescu, bursa de cercetare și formare postuniversitară „Nicolae Iorga” la Institutul

Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția cu proiectul artistic intitulat „Mozaicurile din Ravenna și Veneția, fundamente ale picturii contemporane”. Între 2011-2012, Daniela Scurtulescu se specializează în tehnica mozaicului clasic, finalizând un curs de mozaic la Roma sub îndrumarea profesorilor Gianfranco Romani și Alba Cioci.

În cursul anului 2018, Daniela Scurtulescu a frecventat cursul de mozaic organizat de Asociaţia Culturală Italia-Grecia, susţinut de maestrul şi restauratorul Giovanni Cucco, unde a învăţat tehnica directă, realizând opera sa „Acanthus”, care a fost expusă în cadrul expoziţiei „Spazi Aperti” organizată de Accademia di Romania din Roma.

În expoziție vor fi prezentate, pe lângă lucrările maeștrilor mozaicari Giovanni Cucco şi Annie Ricciardi, şi lucrări ale elevilor acestora care au urmat cursurile de mozaic organizate de Asociația Culturală Italia-Grecia din Veneția.

Expoziţia este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Asociaţia Culturală Italia-Grecia, şi va putea fi vizitată până pe data de 15 octombrie 2018 în Mica Galerie a IRCCU Veneţia situată în Cannaregio 2212-30121 Veneţia. Intrarea este liberă.

Cornel Seracin