„Acsinte.100”, expoziția itinerantă de fotografie, se oprește pentru patru zile în Timișoara. Fotografiile sergentului fotograf Costică Acsinte, de la începutul secolului XX, vor fi expuse publicului timișorean în perioada 12-15 noiembrie, în intervalul orar 17-20, la Centrul de Arte Diverse Misc. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 11 noiembrie, începând cu ora 19.

Expoziția cuprinde o sută de fotografii, în format print și digital, semnate de Costică Acsinte, și acoperă trei teme distincte: Primul Război Mondial, Portrete de militari și Viața socială în orașul Slobozia în perioada 1930-1968.

„Acsinte.100” include o componentă multimedia, fotografiile din Primul Război Mondial și portretele militarilor fiind însoțite de lectura unor fragmente din scrisori, cărți poștale, jurnale și note de pe front (fragmente din volumul „Scrisori de pe front”, alcătuit de Mirela Florian), ce permit publicului să își construiască o imagine a Primului Război Mondial și a însemnătății acestuia din punct de vedere istoric, dar și la nivelul istoriei personale a fiecărui individ în parte.

Fotografiile ce prezintă scene din viața socială a orașului Slobozia sunt însoțite de vocea poetului Mircea Dinescu, ialomițean născut în 1950, în Slobozia, care povestește despre copilăria și adolescența petrecute în micul oraș de provincie, dar și despre Costică Acsinte, fotograful unde mergea împreună cu mama lui în vremea copilăriei.

Costică Acsinte, fotograf de război și sergent al armatei române, a fotografiat timp de 60 de ani, mai întâi pe front și apoi în Slobozia, unde avea propriul studio - Foto Splendid Acsinte, lăsând moștenire peste 9.000 de negative fotografice pe plăci de sticlă, planfilme și un număr necunoscut de printuri fotografice. Acestea au devenit populare în ultimii ani prin eforturile de restaurare, digitizare și publicare ale Asociației Culturale „Atelierele Albe”, inițiatoarea proiectului Colecția Costică Acsinte, în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița. Prin intermediul proiectului „Acsinte.100” revine în atenția publicului cu o colecție impresionantă și rară de fotografii de pe front.

Intrarea publicului la expoziție este liberă. (A.B.)