Criticul de artă Călin Chincea a fost invitat să prezinte expoziția „De la lumière vers la lumière”, a artistei vizuale Duška, evenimentul fiind unul ce a deschis anul expozițional 2019 la Galeria „Pygmalion” din Timișoara. Chiar în dimineața zilei inaugurării expoziției, 10 ianuarie 2019, profesorul Chincea a decedat, fiind răpus de boală.
În amintirea activității pe care profesorul Chincea a depus-o în promovarea artei, artiștii vizuali care l-au cunoscut și apreciat îi dedică „Les Couleurs du Temp.
Hommage à Călin”, o expoziție de grup ce va fi inaugurată în spațiul galeriei „Helios” din Timișoara, joi, 14 martie, cu începere de la ora 17.
Expoziția aduce pe simezele galeriei timișorene lucrările unor artiști vizuali din generații diferite, care, nu de puține ori, au fost prezenți în taberele de creație artistică la care și-a adus o importantă contribuție și profesorul răposat Călin Chincea.
Scriitorul și criticul de artă Călin Chincea s-a născut în anul 1950, în comuna cărășeană Berzovia. Liceul l-a absolvit în localitatea Bocșa, apoi a urmat Facultatea de Filologie din Timișoara.
A fost doctor în filologie şi lector universitar la Facultatea „Tibiscus” din Timișoara. Activitatea de gazetar și-a început-o în paginile revistei „Orizont”, din Timișoara, în anul 1977, sub semnătura Călin Grigore. A mai publicat în periodice din Reșița, Bocșa, Oravița, Sibiu și București.
Criticul de artă Călin Chincea a fost și sponsor al taberei de creație de la Gernik, ediția din 2014, și a taberei de creație de la Csongrad, ediția din 2013. A vernisat numeroase expoziții în localități din țară: Brebu Nou, Alba Iulia, Sibiu, Reșița, Deva, Arad.
Expoziția dedicată memoriei profesorului Călin Chincea, „Les Couleurs du Temp. Hommage à Călin”, rămâne expusă în spațiul galeriei „Helios” din Timișoara până în data de 27 martie și poate fi vizitată de iubitorii de artă. Curator al expoziției este artistul vizual Costin Brăteanu.


Cornel Seracin