Între 1-8 martie, la Timișoara s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Chitară, iar în încheierea evenimentului a fost aniversat compozitorul, chitaristul și dirijorul cubanez Leo Brouwer, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani.
Guitar Art Festival este un eveniment muzical care se desfășoară în capitala Serbiei, Beograd. Anul acesta, Guitar Art Festival a ajuns la cea de-a XX-a ediție. Această ediție a Festivalui din Beograd se va încheia cu o seară dedicată lui Joaquin Rodrigo, marcând aniversarea a 20 de ani de la prima ediție a festivalului și totodată comemorarea a tot atâtor ani de la trecerea la cele veșnice a marelui compozitor spaniol.
Joaquín Rodrigo s-a născut într-o localitate spaniolă din provincia Valencia în anul 1901. O epidemie de difterie l-a orbit parțial pe Joaquin Rodrigo, la vârsta de 4 ani, compozitorul având să spună mai târziu că această nenorocire personală l-a împins foarte probabil spre cariera muzicală.
Lui Joaquín Rodrigo i s-a acordat în anul 1991, de către regele Spaniei Juan Carlos I, titlul nobiliar onorific de „Marchiz al Grădinilor din Aranjuez”, ca o recunoaștere a întregii sale remarcabile biografii muzicale.
În ultima seară a acestei ediții cu numărul douăzeci a Guitar Art Festival, 17 martie 2019, la Beograd va avea loc un concert simfonic în care vor fi interpretate compozițiile lui Joaquín Rodrigo, iar luni, 18 martie, la Filarmonica „Banatul” din Timișoara, se va desfășura un al doilea concert simfonic care va conține în program același repertoriu susținut cu o zi înainte la Beograd.
Orchestra Filarmonicii „Banatul” Timișoara, dirijată de maestrul Tiberiu Dragoș Oprea va prezenta publicului lucrările lui Joaquín Rodrigo: „Concierto de Aranjuez”, pentru chitară și orchestră, solist Vojin Kocić (Serbia), „Fantasia para un Gentil hombre”, pentru chitară și orchestră, solistă Ema Kapor (Serbia), „Concierto Andaluz”, pentru patru chitare și orchestră, soliști, Alexander Swete (Austria), Zoran Krajišnik (Bosnia și Herțegovina), Nemanja Ostojić (Muntenegru), Maroje Brčić (Croația).
Evenimentul este organizat de Guitar Art Festival Beograd, Filarmonica „Banatul” Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Institutul Cultural Român, Asociația Memoria Culturii, sub patronajul doamnei Cecilia Rodrigo, fiica compozitorului Joaquín Rodrigo. Concertul de la Sala „Capitol” este programat la ora 19. Biletele se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii „Banatul” Timișoara.


Cornel Seracin