Cu ocazia „Zilelor Basarabiei”, sâmbătă, 30 martie, începând cu ora 18.30, în Piaţa Libertăţii din Timișoara vor avea loc o serie de evenimente specifice.

Timişorenii se vor putea bucura de un frumos program de cântece şi dansuri, prezentat în deschiderea evenimentului de Ansamblul „Spicuşor” din Republica Moldova şi Ansamblul „Timişul” al Casei de Cultură din Timişoara (solişti vocali Doriana Talpeş, Dumitru Stoicănescu şi Rodica Cantir), ce va realiza o punte de legătură între Timişoara, Timiş, Banat şi Basarabia.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni va asigura prezenţa trupelor rock din Basarabia „The Wax Road” și „The Glimpse” şi a interpretei Adriana Onceanu.

De asemenea, autoritățile locale au facilitat prezenţa la eveniment a tânărului artist şi compozitor din Republica Moldova, Mark Stam. El a devenit cunoscut după ce a participat în 2013 la concursul-show „Moldova are Talent”, iar după apariţia sa pe YouTube a fost contactat de SpoialaBrothers cu propunerea de a începe un proiect muzical. Luna martie 2017 a marcat lansarea primului single, „A murit iubirea”, urmat de piesa în limba engleză „Days are coming” şi „Doar Noi”, în luna iulie a aceluiaşi an. Cele trei piese lansate până acum se încadrează în stilul pop, însă cântăreţul declară că el se regăseşte şi în R&B, Soul şi Folk.
În 2018 şi-a relansat cariera în România cu piesa „Doar Noi ”, în colaborare cu Alina Eremia, piesă care a ocupat locul întâi în clasamentele radio din România. Aceasta a fost urmată de alte hituri precum „IMPAR” sau „Vina Mea” , ce l-au transformat pe Mark Stam în unul din cântăreţii de succes din România.

Totodată, atât sâmbătă, 30 martie, cât şi duminică, 31 martie, în Piaţa Libertăţii se va desfăşura un târg al meşterilor populari cu mesajul „Descoperă Basarabia prin tradiţii”, ce va reuni meşteri populari din Republica Moldova şi meşteri locali. Iniţiativa aparţine unui tânăr meşter popular basarabean ce trăieşte în Timişoara - Andrei Racu.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Timişoara, în colaborare cu Organizaţia Studenţilor Basarabeni.

 

Ioana NICOLESCU