La Timișoara, din 9 mai și până în 13 mai, se va desfășura cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Filmului Francez. Anul acesta, Festivalul este prezent, pentru prima dată, în 13 orașe ale României, cu 146 de proiecții: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sinaia și Suceava. În Timișoara, Festivalul se va desfășura la Universitatea de Vest, Sala Aula Magna.
Actuala ediție a Festivalului propune o temă ce se situează dincolo de timp, „Paris, toujours...”, prin aceasta țintind să poarte publicul într-o călătorie cinematografică ce are ca reper capitala Franței, de la momentul anului 1789, până în prezentul unei generații tinere care „oscilează între deziluzie și dorința de reinventare”.
Programul publicului, oferit de acest Festival, este unul extrem de divers, cinefilii fiind invitați să descopere o selecție de filme inedite care sunt structurate în jurul a patru secțiuni ce au devenit repere de-a lungul trecutelor ediții: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.
„Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește șase regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Dotată cu un premiu de finanțare pentru distribuție oferit de TV5 Monde filmului preferat al publicului, secțiunea propune șase filme variate din punct de vedere stilistic, cuprinzând dramă, comedie, animație și documentar”, au transmis organizatorii, referitor la prima secțiune a festivalului.
La secțiunea Competiția tinerilor regizori, se vor afla în România, în cadrul acestei ediții a festivalului, doi dintre tinerii care participă cu filme în concursul acestei secțiuni. Este vorba despre Marie Monge, realizatoarea thriller-ului Joueurs/ Joacă-te cu focul, film ce va deschide oficial Festivalul, la Timişoara, joi, 9 mai, la ora 18:30, tânăra regizoare urmând să se deplaseze, după deschiderea de la Timișoara, la București. Matthieu Baryere este cel de-al doilea tânăr regizor care concurează la secțiunea Competiția... și care va fi prezent la Timișoara, după care se va deplasa la București și Iași. Matthieu Baryere este realizatorul documentarului L’Epoque.
„Panorama propune opt filme ale unor regizori consacrati - Stéphane Brizé, Christophe Honoré, Agnès Jaoui sau Gilles Lellouche - din ultimul an, care s-au impus în festivaluri, precum și în sălile de cinema, fiind apreciate deopotrivă de critici și de public”, au transmis organizatorii referindu-se la secțiunea Panorama filmelor franceze ale anului.
În cadrul acestei secțiuni, cel mai așteptat film este Le Grand Bain / Înoată sau te scufunzi (r. Gilles Lellouche, 2018), comedie, film ce va închide cea de-a XXIII-a ediție a festivalului la Bucureşti şi la Timişoara.
„Săptămâna Cahiers du Cinéma se confundă cu la muse roumaine. Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, muze românești care i-au inspirat pe regizorii francezi de-a lungul timpului, revin pe marele ecran într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier, colaborator stabil al Festivalului Filmului Francez”, au transmis organizatorii cu referire la o altă secțiune a festivalului.
„Retrospectiva este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină documentarul și ficțiunea. Protagoniștii filmelor sale sunt deseori femei, adolescenți și imigranți, cu povești analizate minuțios și realizate frecvent în tradiția cinema vérité. Adeptă a transformării prezentului în prezență, acțiunii în istorie, omului în erou și locului în spațiu, Claire Simon este o realizatoare atipică, neconvențională, care încarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane”, transmit organizatorii acestei ediții a festivalului, referindu-se la secțiunea Retrospectiva.
În Timișoara, închiderea oficială a celei de-a XXIII-a ediții a festivalului va avea loc luni, 13 mai, de la ora 18, la Universitatea de Vest, Sala Aula Magna, momentul prilejuind și prezentarea proiectului de reabilitare a cinematografului de artă «Studio», în prezenţa Excelenţei Sale D-na Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România.


Festivalul Filmului Francez din România, ediția XXIII-a, program, la Timișoara:


Joi, 9 mai:
ora 16 - Funan | Competiție
Regizor: Denis Do/Animație 14+
Dramă - Cambodgia, Franța, Luxemburg, Belgia (2017) - 82’
ora 18:30 - Joacă-te cu focul (Joueurs) | Competiție
Regizor: Marie Monge
Thriller – Franța (2018) - 105’.

Vineri, 10 mai:
ora 16 - Vremurile noastre (L’Époque) | Competiție
Regizor: Matthieu Bareyre
Documentar - Franța (2019) - 94’
ora 18 - Primul an la medicină (Première Année) | Panorama
Regizor: Thomas Lilti
Dramă - Franța (2018) - 92’
ora 20 - Edmond | Cyrano, mon amour | Competiție
Regizor: Alexis Michalik
Comedieistorică - Franța, Belgia (2019) - 109’.

Sâmbătă, 11 mai:
ora 16 - Gara de Nord (Gare du Nord) (Retrospectivă )
Regizor: Claire Simon
Dramă - Franța (2013) - 119’.
ora 18:30 - Așa arată dragostea (C’estçal’amour) | Competiție
Regizor: Claire Burger
Dramă - Franța (2019) - 98’.
ora 20:30 - Amanda| Panorama
Regizor: Mikhaël Hers
Dramă - Franța (2018) - 107’.

Duminică, 12 mai
ora 16 - Cei nouă burlaci (Ils étaient neuf célibataires) | Cahiers du cinéma
Regizor: SaschaGuitry
Ficțiune, clasic - Franța (2003) - 125’.
ora 18:30 - Steaguri de hârtie (Les drapeaux de papier) | Competiție
Dramă - Franța (2018) - 102’.
ora 20:30 - Greva (En guerre) | Panorama
Regizor: Stéphane Brizé
Dramă - Franța (2018) - 113’.

Luni, 13 mai:
ora 18 - Înoată sau te scufunzi (Le grand bain) | Panorama
Regizor: Gilles Lellouche
Comedie - Franța (2018) - 123’.

Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română, iar intrarea la proiecțiile ce se desfășoară în cadrul festivalului, este necondiționată.
Organizator al celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Filmului Francez este Institutul Francez, coorganizator fiind Universitatea de Vest din Timișoara.


Cornel Seracin