Marți, 4 iunie 2019, reprezentanții orașelor Timișoara (Simona Neumann, director executiv al Asociației „Timișoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii”) și Novi Sad (Nemanja Milenković, director al Fundației „Novi Sad 2021”), două orașe europene ce au fost recomandate Capitale Culturale ale Europei pentru anul 2021, au semnat, la Timișoara, un protocol ce vizează colaborarea pentru realizarea de evenimente comune, dar și pentru a se susține reciproc în perioada ce urmează.


„Timișoara și Novi Sad vor avea împreună o ofertă culturală complexă, se vor completa reciproc. Este extrem de important să existe astfel de colaborări, atât intracomunitare, pe plan local, dar și internaționale, cu instituții europene și cu alte orașe partenere. Relația cu Novi Sad e oarecum firească, datorită istoriei comune, a culturii comune, și ne bucurăm să fim împreună în această experiență, de a face din orașele noastre Capitale Europene ale Culturii și de a participa la transformarea lor pe termen lung, nu doar cultural, ci și social, economic, din punct de vedere al turismului. Acest parteneriat interconectează cele două orașe, făcându-le mai puternice”, a declarat Simona Neumann, directorul executiv al Asociaței Timișoara 2021 Capitală Europană a Culturii.


Cele două orașe sunt înfrățite din anul 2005, în dosarele lor de candidatură pentru a deveni Capitale Europene ale Culturii fiind menționată colaborarea între Banat și Voivodina. Cele două regiuni vor coopera prin bune practici, conlucrarea cu organizații din cultură și educație, încurajarea schimbului de artiști, organizarea de seminare, training-uri dar și lansarea unor anunțuri de proiecte culturale care vor putea fi finanțate și promovate împreună.
Cu sprijinul fundației „Art Encounters” din cursul acestui an, artiștii din Timișoara și Novi Sad se vor întâlni și vor face schimb de experiență, producând și expunând în cele două orașe partenere.
Pentru următorii ani, sunt în pregătire și alte evenimente realizate în colaborare: „Moving Fireplaces” („Cămine în Mișcare”) - care va deschide o poartă între românii și sârbii aflați de o parte și de alta a graniței, sau proiectul „Argonauții”, un proiect în colaborare cu Novi Sad și orașul elen Eleusis (a treia Capitală Europeană a Culturii în 2021) care va aduce spectacole pe Dunăre și Bega, atrăgând atenția asupra problemelor mediului înconjurător.
Un alt proiect important între Timișoara și Novi Sad va fi „Autobuzul Cultural” prin care se vor facilita schimburi între cele două orașe, astfel încât turiștii să poată vizita la sfârșit de săptămână ambele orașe și să participe la evenimentele culturale.
Pe cale rutieră, distanța dintre cele două orașe, Timișoara și Novi Sad, poate fi străbătută în decurs de aproximativ două ore (150 de km), cei interesați putându-se deplasa cu ușurință pentru a asista la evenimentele ce vor avea loc în cele două orașe recomandate Capitale Europene ale Culturii - 2021.


Cornel Seracin

Foto: Constantin Duma