Proiectul „Remix ID” a fost început anul trecut, iar anul acesta merge mai departe cu o serie de deplasări în satele bănățene, dar și cu un variat program în Timișoara.
La Festivalul Artelor Timișorene, eveniment ce a început în municipiul Timișoara, luni, 3 iunie, „Remix ID” participă cu o serie de activități artistice și educative pentru public. Astfel, din proiect, la Festivalul Artelor Timișorene vor putea fi văzute, printre altele: show-uri de muzică techno, spectacole cu lasere, ateliere de spus povești, teatru interactiv, desen și creștere de plante, toate acestea fiind doar o parte din surprizele pe care echipa proiectului le-a pregătit pentru eveniment.
„Remix ID” este un proiect, produs 100% local, care și-a propus, până în anul 2021, să documenteze toate etniile din Banat pentru a le readuce în atenția publicului într-un mod contemporan, prin intervențiile inovative ale unor artiști din domeniul muzical și vizual, totul în prim-planul instalației „Hexagon verde cu memorie vie”, instalație realizată de Diana Luce - design verde, Dana Moica - expoziție de fotografie, Alex Halka - broderie digitală. Proiectul este un demers ce completează și susține dialogul intercultural într-un mod creativ, făcând apel la simțuri, dar și la intelect, propunându-și „să creeze un mozaic artistic de muzică și imagine în care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural se întâlnesc cu lumea puternic tehnologizată din mediul urban timișorean”.


„De la profunzimea graiului, de la simbolurile ancestrale sculptate cu însuflețire de meșteșugari în miezul lemnului, de la primul cântec de leagăn, de la veșnicia satului la fragmentarea sunetului, la perenitatea imaginii virtuale, la pulsațiile frenetice și disparate, la vortexul urban care mixează cu rapiditate oameni, mașini, sunete, lumini, ansambluri arhitecturale masive, pentru a nu lăsa nimic din ce a fost azi pentru ziua următoare”, a transmis echipa proiectului, referindu-se la momentul dedicat etniilor, pregătit pentru Festivalul Artelor Timișorene.


Actor la Teatrul German de Stat, Timișoara, Olga Török este coordonator al proiectului, „Frau Emma din Gottlob” prezintă, prin intermediul unor mărturii video realizate de Mihai Pinti, poveștile tinereții sale, povești în care imaginile filmate îl vor aduce în atenție pe Ioan Fodor din Recaș, dar și pe „doamna Barta, mare maestră în cusut costume tradiționale șvăbești”.
În următoarele zile, echipa proiectului le-a pregătit timișorenilor următorul program:


Joi, 6 iunie:
- orele 17-20: „Leacuri băbești pentru fețe boierești” (coordonator Diana Luce);
- ora 21, special: Show „Remix ID” - DJ Halka, lasere și muzică electronică.

Vineri, 7 iunie:
- orele 17-20: „Snoave ca-n Banat” (coordonator Cristian Vicol) și „Minecraft ca pe vremuri” (coordonator Mariana Jivanov).

Sâmbătă, 8 iunie:
- orele 17-20: „Minecraft ca pe vremuri” (coordonator Mariana Jivanov) și „Sânziana și Pepelea” - atelier de teatru (coordonator Olga Török).

Duminică, 9 iunie:
- orele 17-20: „Clacă creativă și socială” și „Sânziana și Pepelea” - atelier de teatru (coordonator Olga Török).
- ora 21, special: Show „Remix ID” - DJ Halka, lasere și muzică electronică.


Echipa proiectului „Remix ID”: Olga Török (coordonator proiect), Alex Halka (compozitor și sound designer), Josépha Blanchet (art&visual design), Mihai Pinti (video), Dana Moica (fotograf), Cristian Vicol (comunicare și PR), Dan Stoeac (tehnic suport).
Produs de asociațiile „Meta Spațiu” și „Sepale”, proiectul „Remix ID” este susținut de „Aptiv”, iar prezența acestui proiect la Festivalul Artelor Timișorene este posibilă cu sprijinul primăriei municipiului Timișoara și a Casei de Cultură a municipiului Timișoara.

Cornel Seracin