Trei artiști vizuali, Linda Saskia Menczel, Andrei Pandea și Luisa Cube, muzicianul Mădălin Luca (interpret la nai) s-au reunit pentru un scop caritabil: adunarea de fonduri pentru a oferi comunității un nou Centru Multifuncțional, Casa „3 Compas”, locație situată lângă lacul Văliug.
Tot evenimentul artistic de la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara a fost organizat de Marius Pascariu, în colaborare cu cei trei creatori de frumos.


Andrei Pandea, sculptor, prezent în expoziția ce are scop caritabil, cu un mare număr de lucrări realizate din argilă arsă la 1.000 de grade, ne-a declarat: „Mentorul meu, Mircea Mocanu, din Bistrița, sculptor și el, modela expresii și am fost fascinat de ceea ce modelează el, în atelierul lui. El a avut un proiect: să modeleze un număr foarte mare de figurine. Din păcate, s-a oprit, n-a mai făcut proiectul acela și l-am preluat eu. Atunci am modelat cele 5.000 de figurine. Ar fi a opta expoziție cu scop caritabil (șapte au fost personale, iar aceasta este prima la care particip, cu scop caritabil, de grup). Cele șapte expoziții au fost în spațiu deschis, pe stradă, timp de-o săptămână fiecare și au fost vizitate de mii de oameni”. Toate aceste figurine modelate în argilă au fost donate asociației „3 Compas”.


Asociația „3 Compas” a fost înființată în anul 2015 de către Marius Pascariu, toate activitățile ei fiind autofinanțate. Având în grijă doi băieți, unul din băieți suferind de pareză spastică, paralizie cerebrală și fiind imobilizat într-un scaun cu rotile, Marius Pascariu a descis să se implice mai mult în a ajuta și alți copii cu asemenea suferințe, astfel că a înființat Asociația. De la înființare, în cadrul acestei asociații s-au organizat mai multe programe ce au avut un mare impact asupra participanților. Asociația funcționează în Timișoara, iar proiectele de până acum s-au derulat la sediul acesteia (strada Memorandumului), acasă la Marius Pascariu (cartierul Plopi). La aceste proiecte au participat elevi ai unor școli gimnaziale din Timișoara, elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu”, Timişoara fiind prezenți la aceste proiecte, copiii de grădiniță fiind și ei printre participanți.
Anul trecut, Marius Pascariu a adus o nouă locație pentru asociație, cumpărând, în apropierea lacului Văliug, Casa „3 Compas”, această locație urmând să devină Centru Multifuncțional, aici urmând să se desfășoare tot felul de evenimente, tabere pentru elevi de școală, tabere de creație, cantonamente pentru sportivi. Scopul acestui Centru Multifuncțional este, mai ales, pentru a ajuta categoriile defavorizate cum ar fi, copiii cu dizabilități, sau persoane cu dizabilități, sau copiii din centrele de plasament, prin organizarea de tabere, cu titlu gratuit (aceste persoane să beneficieze de gratuități în perioade din cursul anului, minivacanțe sau doar week-end-uri).


„În momentul de față, capacitatea de cazare nu este foarte mare. Sunt undeva la 20 de locuri. Are sală de sport acoperită, se poate folosi normal daca-ar funcționa încălzirea (lucrez la încălzire). Iarna ar fi ideal să funcționeze, pentru că, având sală de sport indoor, iarna fiind un anotimp destul de mort, pentru cantonamentele sportivilor ar fi o locație ideală, plus că este pârtie de schi. Având și pârtie de schi aproape, având și sală de sport, se pot organiza lucruri foarte faine. Putem să facem tabere de artă, vrem să facem o tabără de fotografie, vara asta vrem să facem o tabără de literatură (suntem în discuții pentru asta). Deci, evenimente culturale și numai evenimente, nu pentru turismul de masă”, ne-a mărturisit Marius Pascariu.


Luisa Cube participă în expoziția caritabilă cu mai multe picturi, lucrări create în 2017 și 2018 cu un profund mesaj, toate așteptând ca vizitatorii să le descopere tainele. Despre fiecare din lucrările expuse, artista ne-a povestit câte ceva. Redăm aici descrierea a două din lucrări, așa cum ne-a relatat Luisa: „această lucrare este despre alegerea fiecăruia, cu ce vrea să meargă în viață, cu cheia și să deschidă mintea, sau să arunce săgeata pentru a sfărâma porțile și a intra astfel pe aceste porți”. Despre mesajul unei alte lucrări realizate și așezate în expoziție, artista ne-a declarat: „eu consider că trebuie să dăm copiilor hrană din noi, din mintea noastră, din inimă”.


Linda Saskia Menczel a expus câteva din sculpturile realizate de-a lungul timpului, iar la discursul de la inaugurare a apreciat prezența celor care și-au rupt din timp și din investiții pentru a participa la aceste eveniment cu scop caritabil, „generozitatea este o formă de noblețe și vă felicit că sunteți aici alături de noi. Mulțumesc frumos!”, a încheiat distinsa artistă scurtul discurs de la inaugurarea expoziției. Luni, 10 iunie, Linda Saskia Menczel va inagura o expoziție personală, sculptură, într-o galerie de artă din municipiul Deva, evenimentul urmând să se desfășoare cu începere de la ora 18.


Muzicianul Mădălin Luca a interpretat, la nai, piese din muzica internațională, muzică ambientală, jazz, piese din folclorul românesc și, cu ocazia acestui moment a susținut prima dată un mic recital muzical la o expoziție cu scop caritabil. Despre cum și-a ales piesele interpretate la vernisajul acestei expoziții, muzicianul ne-a mărturisit: „Am văzut lucrările mai întâi, pentru că am ajuns mult mai repede la vernisaj. Nu pot să zic că am stat neapărat să mă inspir. Le-am ales pur și simplu datorită vibrației. Adică nu am gândit nimic, cu ce o să încep, ce o să cânt, cum o să cânt. Am și improvizat pe parcursul pieselor și între piese. Pur și simplu asta am simțit să cânt. Am purta și o discuție foarte plăcută cu Marius, vis-à-vis de ce face el cu Asociația și, cred că asta m-a făcut să aleg să cânt ceea ce am cântat”.


La finalul discursului rostit cu ocazia inaugurării acestei expoziții, Marius Pascariu a mulțumit artiștilor și tuturor celor „...care s-au alăturat cauzei noastre, proiectului Casa «3 Compas», Văliug”.
Expoziția de grup, cu scop caritabil, inaugurată vineri, 7 iunie, la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara, se numește „3 Artiști - 3 Compas”, este o expoziție cu vânzare și rămâne deschisă pentru public, sâmbătă, 8 iunie, între orele 10-18.