Producția „Turandot”, operă în trei acte de Giacomo Puccini, regizată de maestrul Corneliu Murgu, va încheia stagiunea artistică 2018-2019 a Operei Naționale Române Timișoara, duminică, de la ora 19.
„Turandot” este o operă pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile”. Este ultima dintre operele scrise de Giacomo Puccini, finalizată, în urma morții compozitorului, de către elevul său Franco Alfano.
Povestea se desfășoară într-o vreme îndepărtată, în lumea de basm a orașului Peking, condus de autoritara prințesă Turandot. Prințul Calaf se îndrăgostește de prințesă, însă, pentru a obține permisiunea să se căsătorească cu ea, pretendentul trebuie să rezolve trei ghicitori, orice răspuns greșit având ca rezultat moartea. Calaf trece testul, dar Turandot refuză să se casătorească cu el. Calaf îi oferă o cale de ieșire: să îi afle numele înainte de zorii zilei următoare. Provocarea se va sfârși cu gestul sacrificiului suprem pe care sclava Liù este dispusă să îl facă pentru a-și proteja stăpânul. Acest gest are un impact major asupra prințesei, ea recunoscându-și, în cele din urmă, sentimentele pe care le negase, în fața lui Calaf și a întregului oraș, spre bucuria tuturor.
Conducerea muzicală este semnată de Victor Dumănescu, regia artistică de Corneliu Murgu, iar decorurile și costumele de Mario De Carlo.
Distribuția: Principesa Turandot – Dragana Radakovič, Calaf – Kamen Chanev, Timur - Alexandru Moisiuc, Liu - Paula Iancic (debut), Ping - Dan Patacă, Pang - Mircea Dan Petcu, Pong - Remus Alăzăroae, Împăratul Altoum - Sabin Plăcintă Ciurescu, Mandarinul - Marius Goșa, Principele Persan - Victor Geru, Călăul - Manuela Ardelean.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Operei, str. Mărăşeşti nr. 2, telefon informaţii: 0256-201.286. (A.B.)