Expoziția „World Press Photo” se află anul acesta la cea de-a treia ediție în Timișoara. Reamintim, prin această expoziție, organizatorii și partenerii își propun să arate publicului cele mai bune fotografii cu o singură expunere, fotografii care au contribuit la jurnalismul vizual de-a lungul unui an, în cazul expoziției de la Muzeul de Artă, deschisă de curând, fiind vorba de fotografii de presă realizate în anul 2018.
La vernisajul expoziției ce a avut loc la Muzeul de Artă din Timișoara a luat cuvântul, prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul instituției, Carla Vlaun, curator al expoziției, Consulul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Timişoara, domnul Marius Popa, prof. univ. dr. Carol David.


În cuvântul rostit la inaugurarea expoziției, Carla Vlaun, manager de expoziții și curator în cadrul fundației „World Press Photo”, Amsterdam (Regatul Țărilor de Jos), a prezentat, pe scurt expoziția de fotografie prezentă pe simezele Muzeului de Artă din Timișoara și a rostit, printre altele: „Patronul nostru, Prințul Constantin al Olandei, a spus, în cadrul ceremoniei de premiere, că cel mai important lucru este faptul că nu avem un singur adevăr și, astfel, în timp ce veți vizita expoziția, veți vedea diferite povești, de la caravanele de emigranți din America Centrală, la alegerile democratice din Republica Democrată Congo, la salvarea unui animal care a condus la adoptarea unui flamingo extraordinar, numit Bob. Vă rog să vă uitați mai profund în fiecare fotografie și să vă întrebați de ce fotografii au creat aceste povești în acest mod special”.


„World Press Photo” este o fundație cu misiunea de a dezvolta și promova jurnalismul de calitate, organizând o gamă largă de activități care se desfășoară pe întregul mapamond.
Renumita expoziție de fotografii a presei internaționale, „World Press Photo”, a fost inaugurată mai întâi la Amsterdam, în 13 aprilie 2019, de aici fiind itinerată în mai multe orașe din statele mapamondului. Până acum, în acest an, expoziția de foto-jurnalism „World Press Photo” a fost prezentă în peste 100 de orașe din 45 de țări de pe glob și a fost vizitată de peste 4 milioane de persoane.
Prezența prestigioasei expoziții de foto-jurnalism, „World Press Photo”, la Timișoara, este rezultatul unei cooperări între Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Fundația „World Press Photo” și Muzeul de Artă din Timișoara.
Itinerarea acestei prestigioase expoziții de foto-jurnalism, în întreaga lume, este în strânsă legătură cu decizia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din anul 1993, care a stabilit că 3 Mai, în fiecare an, va fi celebrată Ziua Mondială a Libertății Presei. O.N.U. a decis marcarea acestei zile pentru a aduce în atenția mapamondului unul din articolele Declarației Universale a Drepturilor Omului, Declarație ce a fost adoptată de Adunarea Generală a O.N.U la 10 decembrie 1948, articol care prevede următoarele: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.


„Libertatea de exprimare și o mass-media independentă sunt considerate o prioritate în lupta pentru afirmarea Drepturilor Omului, atât de către România, cât și de către Olanda. Noi, ca timișoreni, suntem primii care ar trebui să recunoaștem importanța acestor libertăți, pentru că în Decembrie ʼ89 opinia publică internațională a aflat de ce se întâmpla la Timișoara prin intermediul unor fotografii luate din spatele unor perdele de la etajul unu al casei aflate în Piața Victoriei”, a rostit, printre altele, la vernisajul expoziției, Consulul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Timişoara, domnul Marius Popa.


Din echipa de lucru pentru panotarea expoziției de foto-jurnalism, „World Press Photo”, deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, au făcut parte, alături de Carla Vlaun, curator al expoziției, dr. Claudiu Toma, muzeograf la Muzeul de Artă din Timișoara și studenți de la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, secția Foto-Video.


„E dedicată jurnaliștilor, în primul rând. E dedicată publicului larg. E o combinație, dacă vreți, foarte fericită, între ceea ce se numește artă fotografică și ceea ce se numește jurnalism. E foarte important să existe o relație între jurnalism și artă fotografică. Așa cum vedeți, pe aceste simeze puteți descoperi o tematică absolut remarcabilă, care vorbește despre interesul pe care-l are presa vis-à-vis de problemele cu care se confruntă omenirea la ora actuală. (...). Vă atrag atenția că aici sunt câteva elemente paradigmatice pe care deseori le ignorăm. În fiecare din expozițiile pe care le aducem în Muzeu, încercăm să aducem și o înnoire din punct de vedere al gândirii, din punct de vedere al reflecției”, a spus, printre altele, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, dr. Victor Neumann, la inaugurarea expoziției.


Fotografia anului 2018 a fost desemnată cea realizată de jurnalistul american John Morre și provine din categoria „Simplu” și subcategoria „Știri de ultimă oră”. Fotografia redă imaginea unei micuțe (Yanela Sanchez) care alături de mama sa (Sandra Sanchez) se află la un punct de trecere a frontierei dintre Mexic și Statele Unite ale Americii, mama confruntându-se cu rigorile unui control al ofițerilor de frontieră americani. Cele două au străbătut un drum lung, timp de o lună, călătorind prin America Centrală și Mexic pentru a solicita azil politic în Statele Unite ale Americii. Administrația Trump a anunțat o politică de toleranță zero la graniță, potrivit căreia emigranții care erau prinși la granițele U.S.A. în timp ce încercau să intre ilegal în țară, puteau fi urmăriți penal. Mai mulți părinți care au încercat să încalce noua politică a administrației Trump au fost reținuți de autoritățile americane și separați de copiii lor.


„Atunci când John Morre a documentat această poveste, el nu era conștient dacă, sau nu știa, noua regulă a «zero toleranței» ar putea să implice separarea lor. A fost o reprezentare vizuală a răului pe care politica îl poate aduce familiilor care încearcă să treacă ilegal frontierele. Atunci când imaginea a fost larg folosită de către media, incluzând faptul că a fost folosită ca și copertă la «Times Magazine», cu un Donald Tramp supărat, privind în jos la tânăra Yanela, atunci s-a descoperit că aceasta nu a fost separată de mama sa la frontieră și s-a considerat că totul a fost o știre falsă”, a relatat despre această fotografie, Carla Vlaun, curator al expoziției.


În cazul din fotografie, mama nu a fost separată de fiică, dar, cu toate acestea, după ce fotografia a fost publicată peste tot în lume, opinia publică a continuat protestele împotriva deciziei luate de administrația Trump, iar șeful administrației, președintele american Donald Trump, a decis să renunțe la această politică în 20 iunie 2018.


„Folosesc această imagine aici, pentru că mi se pare important ca-n totdeauna să subliniem modurile în care imaginile sunt folosite și modul în care abuzăm de ele, modul în care fotografii le folosesc în media și-n alte locuri. Este foarte important să ne-ntrebăm în ce context au fost luate aceste fotografii și să-nțelegem diferitele contexte în care ele pot fi folosite împrejurul lumii”, a declarat domnișoara Vlaun.


Profesor dr. Carol David, coordonator doctorate la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea - Arte Plastice și Design, Departamentul - Arte Plastice, prezent la inaugurarea expoziției de foto-jurnalism, s-a referit, în cuvântul rostit, la dimensiunea estetică a exponatelor și a spus, printre altele: „Fără doar și poate, avem de față pe cei mai buni fotografi ai lumii, fotografi jurnaliști ai lumii. (...). Totdeauna am susținut că marea revoluție în artele vizuale a fost, nu apariția televiziunii sau internetului, ci apariția fotografiei. Când Alvin Toffler a spus că omul a reușit să redea imaginea în mod holistic și nu construită bit by bit din elemente ca-n grafică sau pictură, atunci s-a făcut saltul. Toate celelalte sunt dezvoltări cantitative ale fotografiei, atât filmul, cât și tot ce decurge de aici”.


Expoziția de foto-jurnalism, „World Press Photo”, rămâne la Muzeul de Artă din Timișoara, pentru a fi vizitată, până în data de 26 iunie 2019. Exponatele pot fi văzute la etajul întâi (aripa estică a Muzeului), în fiecare zi, marți-duminică, între orele 10-18, cu ultima intrare la casieria muzeului, ora 17:30. Luni, expoziția este închisă.

Cornel Seracin