Organizatorii Bienalei Art Encounters au anunțat lista participanților și formatul ediției evenimentului din acest an.

Deschiderea oficială a expoziției, îngrijită de Maria Lind și Anca Rujoiu, va avea loc în data de 20 septembrie.
Lista de invitați cuprinde 60 de artiști de pe întreg globul, dintre care 20 produc lucrări noi, special concepute în relație cu orașul Timișoara.
Cea de-a treia ediție a bienalei continuă misiunea pe termen lung a Fundației Art Encounters de a implica publicul larg în dezbateri asupra societății de azi și de a crea o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională. Abordarea curatoarelor, Maria Lind și Anca Rujoiu, se bazează pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi”, spun organizatorii evenimentului.

Unul din scopurile evenimentului este ca fiecare lucrare de artă să fie produsul unor întâlniri și să stimuleze dezbaterile care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la contactele ei cu societatea.
Asemenea vântului care străbate romanele Hertei Müller, ale căror acțiuni sunt plasate în Timișoara și în jurul ei, vântul acestei bienale va genera diferite intensități și atmosfere în oraș, propagându-se peste granițe și depășind barierele lingvistice, lucru bine cunoscut în regiunea Banatului. De asemenea, un alt vânt va aduce în prim plan meșteșugul și manualitatea iar altul va face vizibile inițiativele editoriale independente, colecțiile personale și alte forme de auto-organizare” spun curatoarele expoziției.

Formatul bienalei de anul acesta este diferit față de edițiile anterioare, devenind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție.
Bienala a început în luna ianuarie și va continua pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care se deschid pe 20 septembrie 2019, lunar au loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei.
Lucrările de anul acesta vor forma un traseu ramificat în diferite zone ale orașului, ieșind din locurile convenționale centrale și inserându-se în diferite spații expoziționale sau publice, unele utilizate pentru prima dată în acest scop.

Ioana NICOLESCU