Miercuri, 12 iunie 2019, Guvernul României a aprobat, în ședință, Ordonanța de Urgență privind alocarea sumei de 52,9 milioane de lei, în perioada 2019-2022, pentru desfășurarea evenimentelor Timișoara 2021- Capitală Culturală Europeană.
Marți, 18 iunie 2019, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Ordonanța de Urgență a guvernului României, ordonanță ce privește stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării programului cultural național Timișoara - Capitală Culturală Europeană în anul 2021.


„Alături de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș, Guvernul României și-a asumat misiunea de a susține orașul și evenimentele culturale în urmatorii 4 ani. Această asumare este clar o veste bună. Asigurarea unor bugete constante și adaptate necesităților, ar evita viitoare blocaje financiare și ar garanta proiecte culturale de anvergură, așa cum merită o capitală culturală europeană și așa cum ne dorim cu toții”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021-Capitală Culturală Europeană.


Făcând o incursiune în istoria obținerii acestui titlu de către orașul Timișoara, pentru anul 2021, ne oprim la momentul candidaturii municipiului. Municipiul Timișoara a fost recomandat Capitală Culturală Europeană, în urma unui concurs de proiecte ce s-a desfășurat în 2016. În 16 septembrie 2016, municipiul Timișoara a fost recomandat Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.
Întrocându-ne la momentul candidaturii municipiului Timișoara pentru acest prestigios titlu european, reamintim că bugetul total al candidaturii a fost calculat la 48,5 milioane de euro, din care, 41% urma să fie asigurat de Consiliul Local, 10% de Consilul Județean, guvernului României revenindu-i în jur de 25%, sectorului privat, 9%, sectorului public (altul decât C.L. şi C.J.), 8% şi, din fonduri de la U.E., prin programe ale Uninunii Europene, 7%. „Cheltuielile operaţionale vizează în proporţie de 70%, cheltuieli cu programul cultural, apoi, 15% cheltuieli de promovare şi marketing, 9% administrative şi 6% cheltuieli neprevăzute. Asociației i s-a cerut să defalce cheltuielile operaţionale de cheltuielile de infrastructură”, au susținut, într-o ședință publică de prezentare a proiectului TM2021, reprezentanții Asociației Timișoara-Capitală Culturală Europeană, cu ocazia încheierii anului 2015 (deci, înainte de obținerea recomandării).
După obținerea recomandării de Capitală Culturală Europeană, Asociația Timișoara2021 a început prima etapă. „Călătoria Timișoarei”, numită simbolic „Luminează Orașul Prin Tine”, vrea să fie o redescoperire a culturii, a oamenilor, a locurilor. În perioada 2017/2018, activitățile Asociației au vizat în special perioada de „Start-up”, când prioritățile au reprezentat realizarea de parteneriate, dar și evenimente culturale pilot.
Etapa a doua, 2019-2021 este cea de „Producție”: Timișoara va avea parte de evenimente culturale de anvergură la nivel național și european care vor atrage din ce în ce mai mulți turiști și care vor culmina în 2021, anul Capitalei Culturale Europene.
Proiectul prevede și o a treia etapă, cea de „Moștenire”, începând cu 2022, când se vor resimți efectele Timișoarei 2021 prin continuarea evenimentelor culturale în acest oraș modern, implicat și activ.


„Deși sunt unele voci care încearcă să discrediteze Asociația Timișoara 2021, vrem să ne ținem departe de orice campanie politică, electorală, deoarece scopul nostru clar este unul singur: reușita acestui proiect, Timișoara Capitală Culturală Europeană. Esența este să lăsăm Timișoarei o moștenire culturală vie, dinamică, care va continua și după 2021. Adevărul este că efectul Timișoara 2021 îl vedem deja în jurul nostru, sunt festivaluri de teatru, de muzică, de film care nu existau acum 3 ani. Sunt spectacole cu artiști din toată Europa, ce reușesc să umple piețele Timișoarei, din primăvară și până toamna târziu, sunt expoziții, lansări de carte. Avem o mișcare culturală extrem de activă și dinamică, care ne ține în priză în fiecare sfârșit de săptămână pentru că Timișoara este cultură iar timișorenii iubesc artele. Împreună, facem din Timișoara o adevărată Capitală!”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii.


Fotografiile în format jpg, de mai jos, redau textul ordonanței de urgență a guvernului României privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării programului cultural național Timișoara - Capitală Culturală Europeană în anul 2021, ordonanță ce a fost publicată în Monitorul Oficial, marți, 18 iunie 2019. Ordonanța de Urgență a fost preluată de pe site-ul legislatie.just.ro.

Cornel Seracin