Trei zile de Festival se anunță, la Timișoara, în organizarea Muzeului Național al Banatului și Consiliului Județean Timiș. Între 9 și 11 august, Festivalul Medieval al castelului Huniade își va desfășura prima ediție în capitala Banatului. Astfel, spectatori de toate vârstele sunt invitați la acest inedit Festival care-și propune, timp de trei zile, să le readucă în atenție atmosfera Evului Mediu.


„Festivalul Medieval al castelului Huniade a fost creat pe de o parte din dorința de celebrare a istoriei, dar și din ideea de a ne transpune, pentru câteva zile, într-o lume fascinantă a poveștilor cu domnițe, cavaleri ori meșteșugari iscusiți, un timp al onoarei și frumosului, îmbinat cu tradiții, muzică, dans și bucate alese.
Pentru prima dată la Timișoara, un veritabil festival medieval va aduce taberele celor mai corecte, din punct de vedere istoric, ordine și companii de reconstituire a epocii medievale”, au transmis organizatorii acestui inedit Festival, prin intermediul unui comunicat de presă.


În desfășurarea acestui eveniment, vor fi prezenți la Timișoara „războinici” din trei țări, aceștia urmând să participe la competiții de luptă cu arme reale, dar și la reconstituirea bătăliei de la Vadul Nisipurilor, ce s-a desfășurat în anul 934 între armatele Voievodatului ducelui Glad (avea în stăpânire, în secolul al X-lea, mare parte din actualul teritoriu al Banatului) și armatele atacatoare ale comandanților Zuard și Boyta, această bătălie fiind descrisă în Cronica notarului anonim al regelui maghiar Bela al III-lea („Gesta hungarorum”, „Faptele ungurilor”) și plasată în locul numit Vadum Arenarum pe teritoriul de azi al comunei Foeni.
În desfășurarea festivalului va intra și un concurs internațional de bucătărie medievală, accentul urmând să fie pus, în egală măsură, pe arome și gust, dar și pe corectitudinea istorică a rețetelor. Bucătăriile în care se va prepara mâncarea vor fi amenajate după tipicul medieval, iar în final, bucatele vor fi prezentate și degustate în cadrul unui banchet/ospăț.
De pe scena festivalului nu vor lipsi spectacolele artistice, acestea fiind priemiere pentru Timișoara. Astfel, se va desfășura un spectacol de teatru pirotehnic însoțit de muzică live, spectacolul urmând o legendă din vremea valkyriilor ce a intrat în mitologia Europei. Această legendă va fi istorisită de muzicienii grupului „Peregrinii” și de actorii teatrului pirotehnic „Deep6 Project” „într-un spectacol vizionar de muzică și foc - un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece”.
Se vor regăsi pe scena acestui festival, animând atmosfera, concerte fantasy-folk și mistice.
Prima ediție a festivalului castelului Huniade se va desfășura în vechiul parc al castelului din Piața Huniade, iar parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21:30 și va străbate aleile pietonale ale Cetății. Participanți: grupurile de reconstituire istorică Hrafnabroethr, Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt, Kmeňový zväz Borivoj, Cercul Vânătoresc ”Sf. Hubert”, grupurile artistice Irdorath, Peregrinii, Deep6 Project și Pastiche.
Evenimentul se va desfășura conform următorului program detaliat:

Vineri:
21:30 - Parada cu făclii - deschiderea festivalului pe următorul traseu: Parcul Castelului - str. Alba Iulia - Piața Libertății - str. Alecsandri - Piața Unirii - Piața Țarcului - str. Savoya – Piața Libertății.

Sâmbătă:
10:00 - Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:
• deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
• meșteșugul textilelor, croitorie, broderie, imprimare de țesături;
• scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
• jocuri de societate medievale;
• tir cu arcul.
12:00 - Animație Peregrinii
12:30 - Prezentare Hrafnabroethr
13:00 - Aromele Evului Mediu: deschiderea concursului internațional de bucătărie istorică
13:30 - Prezentare Hrafnabroethr și Borivoj (SK)
14:00 - Competiția de luptă pe puncte
15:00 - Animație Peregrinii
15:30 - Cercul Vânătoresc Sfântul Hubert - Introducere în lumea vânătorii medievale 16:15 - Prezentare Hrafnabroethr
16:45 - Competiția internațională de luptă pe pod (Bridge Fight 5 vs 5)
18:00 - Aromele Evului Mediu: Ospățul lui Ahtum - prezentarea bucatelor în cadrul reconstituirii unui banchet medieval, jurizarea concurenților, muzică medievală cu Peregrinii, dans.
19:00 - Reconstituire istorică: Bătălia de la Vadul Nisipurilor
20:30 - PASTICHE - SUFLETUL CODRULUI Un spectacol inspirat din vechile basme și datini, prezentat de o trupă ce-și croiește drumul artistic prin compoziții muzicale proprii cu aer de legendă și ritmuri energice.
21:15 - IRDORATH LIVE Cultura Europei vechi, păstrată în muzică și incantații, este punctul de plecare al concertului exploziv al trupei IRDORATH, o avalanșă fantasy-folk cu accente medievale și gotice.
22:00 - PEREGRINII & DEEP6 - VOLUNDR, LEGENDA FĂURARULUI Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Bătrânului Continent, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, este istorisită de muzicienii de la Peregrinii și actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc - un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece .

Duminică:
10:00 - Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:
• deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
• meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
• scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
• jocuri de societate medievale;
• tir cu arcul.
11:00 - Animație Peregrinii
11:30 - Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)
12:30 - Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)
13:30 - Animație Peregrinii
14:00 - Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)
15:30 - Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut
17:00 - Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All.

Cornel Seracin