Seria expozițiilor intitulate „Armonii cromatice” își are începuturile în primăvara anului 2018, la Hunedoara, în Galeria de Artă „Concordia 100”, iar de la prima ediție, azi, miercuri, 14 august 2019, a fost atinsă ediția cu numărul șase.
Seria acestor expoziții cuprinde lucrări de artă plastică ce aparțin artiștilor grupați în Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea”, dar nu numai lor. Inițiatoare a acestui proiect este echipa Asociației „Prezent”, o inimoasă echipă de creatori de artă frumoasă grupați în jurul doamnei Steluța Guțiu.
Steluța Guțiu este, de profesie, inginer constructor, fost cadru didactic la Facultatea de Construcții, U.P.T. și la Facultatea de Hidrotehnica,Universitatea Politehnica Timișoara. Pasiunea pentru artă i-a fost călăuză de multă vreme, doamnei Guțiu, iar creațiile sale artistice sunt o dovadă vie a faptului că arta este un har primit în dar de la o entitate ce transcende lumea materială, iar pentru a crea artă, înzestrat fiind cu acest har, nu e nevoie de vreun atestat considerat oficial. Așadar, arta este modalitatea de exprimare a individului înzestrat cu har, cu mult har, dar și cu cogniția percepției metafizicului, cu cogniția interpretării lumii reale, lumii de lângă noi, privind-o dincolo de acest real, de a o re-creea, practic.
Revenind la activitatea de artist plastic a doamnei Guțiu, aducem în atenție faptul că, în luna mai a acestui an, împreună cu alți 99 de artiști din România, Steluța Guțiu a expus una din creațiile domniei sale la sediul O.N.U. din New York, în cadrul expoziţiei de artă plastică „Identităţi multiculturale”.
Cea de-a șasea ediție a expoziției „Armonii cromatice” a fost inagurată la Secția de Artă „Deliu Petroiu” a Bibliotecii Județene Timiș, din cadrul Bastionului Theresia din Timișoara, în prezența câtorva dintre artiștii care au prezentat lucrări în expoziție, dar și a invitaților.


Despre această expoziție, Steluța Guțiu a rostit următoarele la vernisaj: „Ne-am prezentat sufletele care-au fost în rezonanță în această expoziție care reunește o serie de lucrări grupate într-un dialog cromatic, a căror tematică dezvăluie acest univers al culorilor c-un impact direct asupra vieții noastre cotidiene, univers ce constituie, de fapt, acea pârtie ce ne menține pe-o linie, întotdeauna, ascendentă. Desenul își ocupă locul său în lucrare, fiind egalul culorii. Stilizarea, uneori a formelor reduse la esențial, duce la reprezentarea obiectelor, sculpturilor, nu așa cum sunt... . Al doilea plan de studii îl reprezintă amestecul cromatic al culorilor (eu mi-am permis să spun, acromatic), al culorilor de alb-negru la celelalte gradații de gri, care, creează efectul suprem al primului care-a stat la baza creației, în general a marilor opere de artă. Culoarea nu se modelează, ci se modulează. Pictorul nu imită, ci interpretează. Pentru aceasta, exprimarea spațiului în culoare are o semnificație cu totul și cu totul deosebită. Oranjul vine și sugerează mișcarea parțial excentrică. Galbenul vine în mișcarea excentrică accentuată. Verdele, imobilitatea absolută. Roșul, mișcarea duală, mobilitatea potențială sau chiar imobilitate. Albastrul pleacă, mișcarea concentrică accentuată. Violetul pleacă, mișcarea parțial concentrică”.


Expuse pe șevalete, lucrările, pictură și fotografie, aparțin artiștilor Ana Maria Apostol, Tiberiu Balasz, Dana Florescu Csiri, Steluța Guțiu, Rodica Herac, Cristian Huț, Loredana Ianovici, Miroslava Blazena Karkus, Andreea Marinescu, Aurelia Mateiu, Stela Șimon, Drafta Georgeta Țăranu, Gabriela Simioana-Tincău și Ioana Andra Țiț.
În cuvântul rostit la deschiderea expoziției, Steluța Guțiu a spus, referindu-se la lucrările expuse, dar și la artiști: „... sunt, în marea majoritatea, în prima vizionare. Pentru acest lucru, consider că merită respectul nostru, al tuturora, care, astă seară, am primit admirația creațiilor lor”.


La deschiderea expoziției celei de-a șasea ediții a seriei „Armonii cromatice”, după încheierea prezentării artiștilor și a discursului de inaugurare, Antonia Rădulescu, elevă la Școala Gimnazială Nr.16 „Take Ionescu” din Timișoara, a susținut un microrecital ce a cuprins câteva piese muzicale din repertoriul internațional.
Lucrările reunite sub cea de-a șasea ediție a seriei intitulată „Armonii cromatice” vor putea fi admirate în spațiul generos al Secției de Artă „Deliu Petroiu”, al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, până în data de 21 august. În 22 august, în același spațiu, urmează să se desfășoare cea de-a șaptea ediție a „Armoniilor cromatice”, iar lucrările artiștilor care expun în noua ediție vor putea fi admirate până în data de 4 septembrie 2019.
De menționat că, Asociația Culturală „Prezent”, la o zi de la încheierea serbărilor dedicate Centenarului Timișoarei a inaugurat, cu sprijinul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, a Asociației Timișoara - Capitală Culturală Europeană, a Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a Primăriei Municipiului Timișoara și a Consiliului Județean Timiș, la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara, expoziția de pictură „Călător prin Timișoara 100”. Expoziția reunește creațiile a 35 de artiști din regiunea de veste a României (județele Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș) și poate fi vizitată până în data de 30 august a.c.


Cornel Seracin