Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, continuă anul acesta. Evenimentul cuprinde o serie de activități menite să ofere publicului ocazii de a redescoperi arta povestitului, povești despre fenomenul migrației din această zonă și să observe cum o comunitate diversă și interculturală poate fi reinventată prin cultură.

Cămine în Mișcare se află la cea de-a doua ediție și se va desfășura în perioada 23 - 25 august, la Comloșu Mare, Comloșu Mic, Lunga și Lenauheim. Cele patru sate, situate la granița cu Serbia, sunt încărcate cu istorie, povești de viață și amintiri.

Organizatorii evenimentului îndeamnă lumea să se pună în mișcare fiindcă pregătesc un weekend plin cu povești, tururi ghidate de oameni ai locului, o călătorie - surpriză pe ritmuri de fanfară, spectacole de teatru itinerant, concerte, expoziții, un târg de produse locale, activități pentru copii și multă voie bună.

Printre invitații care completează programul și promit să-i înveselească pe cei prezenți la eveniment se numără: Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theater (Israel), trupa Gramofone și TM Chamber Orchestra, compusă din peste 20 de muzicieni, care vin cu un concert de muzică clasică conceput special pentru satul Lenauheim, locul de naștere al poetului austriac Nikolaus Lenau.

Programul va fi completat și de reprezentanții unor ansambluri folclorice locale și din satul sârbesc Nakovo, precum și de sesiuni de povestiri și prezentare a inițiativelor culturale locale precum Asociația Culturală Suflet Nou și Clubul Femina din Comloșu Mare sau Hambarul cu Carte din Comloșu Mic.

Participarea la spectacole și la toate activitățile din program este gratuită. Programul complet va fi disponibil pe site-ul proiectului și pe pagina de Facebook a evenimentului.

Scopul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este să descopere poveștile locului, să spună mai departe istorii despre fenomenul migrației din regiunea Banatului istoric și să pună în valoare locuri speciale și oameni din această zonă. Evenimentul din 23 - 25 august este doar o primă oprire dintr-un traseu care va continua, din luna august până în decembrie, cu alte evenimente inedite, atât în satele timișene, cât și în Timișoara”, spune Alexandra Palconi - Sitov, președintele Asociației Prin Banat.

Căminul este un simbol al confortului, siguranței și căldurii de acasă, iar proiectul Cămine în mișcare exact asta își propune: să combată xenofobia și intoleranța, aducând valorile simbolice amintite anterior în discuția comunității și a publicului prin istorii din regiunea noastră. Le mulțumim colegilor de la Asociația Prin Banat pentru că am pornit împreună în această călătorie spre lumină, pe traseul Căminelor în mișcare, în teritoriul dedicat legăturilor dintre oameni și locuri”, afirmă Simona Neumann, director executiv Timișoara 2021.

Prima ediție Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces a avut loc în septembrie 2018, la Margina și Zorani.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara 2021 - Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, ca parte a Programului Cultural TM2021 în anul 2019. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Ioana NICOLESCU