Joi, 19 septembrie, la Muzeul de Artă din Timișoara va avea loc inaugurarea unei noi expoziții temporare. Evenimentul se va petrece cu începere de la orele 18, vernisajul urmând să se desfășoare în spațiul din Sala Baroc a instituției amintite.
Momentul expozițional este dedicat memoriei creatoare de frumos din Polonia, Magdalena Abakanowicz, considerată „una dintre figurile-cheie ale artei contemporane din secolul XX”. Expoziția este intitulată „Prezenţă, Esență, Identitate” și va conține sculpturi realizate din țesături, artista poloneză fiind recunoscută pentru folosirea textilelor ca mediu sculptural.
Descendentă dintr-o familie nobiliară poloneză, Magdalena Abakanowicz s-a născut în anul 1930, în satul Falenty, Voievodatul Mazovia, Polonia, și a trăit și lucrat în Varșovia, până în 2017, când s-a stins din viaţă. Artista este considerată ca fiind „una dintre cele mai apreciate artiste poloneze la nivel internaţional”, cu studii începute la Școala de Arte Plastice din Sopot, Polonia (1949) și absolvite la Academia de Arte Plastice din Varșovia (1954).
Din anul 1956, Magdalena Abakanowicz a început să lucreze ca artist independent și a reușit să-și câștige inițial succesul pentru sculpturi țesute mari, tridimensionale, cunoscute sub numele de „Abakans”, o derivare a numelui ei de familie.
Inițial, cunoscută cel mai bine pentru munca sa cu textilele, Magdalena Abakanowicz a expus și picturi, dar și desene. În lucrările sale ulterioare, în general realizate din suprafețe dure, a folosit în mod caracteristic grupări de forme repetate, adesea bazate pe corpul uman (descrise de critica de specialitate ca fiind „coji umane fără cap”), sau pe animale, sau copaci. Aceste forme sunt similare ca aspect și gest una cu cealaltă, dar fiecare are individualitatea sa.
Magdalena Abakanowicz a primit medalia de aur la cea de-a VII-a Bienală Internaţională de Artă din São Paulo (Brazilia) în 1956 și a reprezentat ţara sa de origine în Pavilionul polonez, la Bienala de la Veneţia din 1980. Artista și-a prezentat lucrările la nivel mondial, în peste o sută de expoziţii personale, lucrările sale fiind prezente în muzee și spaţii de artă importante, cum ar fi, Muzeul de Artă Contemporană Chicago (1982), Metropolitan Museum of Art, New York (1999), Galerie Nationale du Jeu de Paume, Paris (1999) etc. Retrospective mai recente au fost realizate la Muzeul de Artă din Budapesta (2005), Muzeul de Artă Trondheim (2008), Muzeul Reina Sofia, Madrid (2008), Muzeul Kunst Palast, Düsseldorf (2008) și în multe alte muzee, instituţii de artă și galerii.
Lucrările ei fac parte din colecţia permanentă a marilor muzee din întreaga lume, inclusiv: Centrul Pompidou, Tate Modern, Metropolitan Museum New York, MoMA, Galeria Naţională de Artă din Australia, Muzeul de Artă Modernă din Busan, Muzeul Orașului Hiroshima, Muzeul Hirshhorn și Grădina de Sculptură din Washington, DC, Walker Art Center Minneapolis, precum și Muzeele Naţionale din Varșovia și Wroclaw.
Organizatorii acestei expoziții sunt Fundația „Triade”, Fundația „ Magdalena Abakanowicz” și Muzeul de Artă din Timișoara. Partenerii organizatorilor, în acest eveniment expozițional, sunt Asociatia „Timișoara Capitală Culturală Europeană” și Primăria Municipiului Timișoara. Expoziția este susținută de Bienala 2019 „ Art Encounters”.

Cornel Seracin