Între 17 septembrie și 20 octombrie, la Timișoara se va desfășura cea de-a XIV-a ediție a festivalului de Muzică Veche, Festival anunțat de Societatea „Musica Antica” și Filarmonica „Banatul”.
„Codrin Emandi, directorul festivalului, alături de Diana Emandi - ambii violoniști în Orchestra Simfonică a Filarmonicii «Banatul» - au alcătuit și în acest an un program pe măsura așteptărilor înalte pe care au știut să le stârnească în public prin edițiile precedente”, transmit organizatorii acestei ediții a festivalului. Gazda acestei ediții a festivalului de Muzică Veche va fi Biserica Evanghelică Lutherană (aflată lângă Punctele Cardinale).
Festivalul de Muzică Veche, Timișoara, începe marți, 17 septembrie cu un „Grand Tour” - o prezentare generală a tradiției barocului italian în cadrul unui singur concert - susținut de CONCERTO DE' CAVALIERI, unul dintre cele mai captivante grupuri consacrate muzicii la instrumente de epocă, „riguros din punct de vedere istoric și elegant din punct de vedere artistic” .
Joi, 19 septembrie, A NOCTE TEMPORIS, ansamblu fondat în 2016 cu scopul de a prezenta o muzică documentată istoric, care să atingă emoțional un public larg, va prezenta un program alcătuit din muzică de inspirație evanghelică, purtând titlul unei celebre cantate de J. S. Bach - „Ich habe genug”.
Miercuri, 25 septembrie, ENSEMBLE LA FENICE, alcătuit din soliști europeni de renume, membrii ai unor alte ansambluri de prim rang, oferă, sub genericul „Natura Amorosa”, un concert ce evocă freamătul de viață al naturii dar și primăvara barocului timpuriu.
Sâmbătă, 28 septembrie, spectacolul „America, Musica, Diferencia” va da prilejul publicului de a se întâlni cu „identitatea subtilă a repertoriului occidental al muzicii latino-americane” mijlocită de THE RARE FRUITS COUNCIL, o formație caracterizată de critica internațională ca fiind de o „virtuozitate extraordinară, pasiune debordantă și expresivitate fără limite”.
Miercuri, 2 octombrie, RACHEL PODGER, „gloria britanică de neegalat a viorii baroce” (The Times), acompaniată la lăută și teorbă de magistralul și polivalentul muzician sicilian DANIELE CAMINITI, vor prezenta un program plin de virtuozitate - „Espresione Dramatica” - ilustrând transformarea expresiei dramatice în alcătuirea sonatei pentru vioară de-a lungul secolului al XVII-lea.
Miercuri, 9 octombrie, IL CONVITO - invită la o seară imaginară în Cafeneaua domnului Zimmermann din Leipzig, unde J.S. Bach obișnuia să-și întâlnească fiii, elevii și prietenii, astfel publicul fiind introdus în atmosfera „turnirurilor muzicale” ce se desfășurau în acel loc.
Sâmbătă, 12 octombrie, OCTUOR DE LA CHAMBRE PHILHARMONIQUE va prilejui publicului o evadare către clasic și romantic cu un program Mozart- Beethoven
Marți, 15 octombrie, ENSEMBLE AURORA invită publicul la o incursiune în muzica italiană, „plină de noblețe și rafinament”, într-un program intitulat „Muzică din vremea lui Caravaggio și Guido Reni”.
Duminică, 20 octombrie, GRAINDELAVOIX - ansamblu ce „reușește să realizeze o muzicologie afectivă în acțiune, determinând publicul să-și construiască propria memorie a semnificațiilor”, propune o incursiune în „Arta italiană a alegoriei sacre”.
Toate concertele vor avea loc în Biserica Evanghelică Lutherană din Timișoara, în fiecare din serile menționate, cu începere de la ora 19.


Cornel Seracin