Proiectul „Ecouri Europene Consulart” urmărește să pună în valoare și să includă în circuitul cultural spații neconvenționale pentru evenimente artistice, în special clădiri (inclusiv a vecinătăților acestora) în care își desfășoară activitatea consulatele generale și onorifice din Timișoara. „Ecouri Europene Consulart” este un proiect cultural realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și implementat de Asociația Diplomatic Art.


„Evenimentele «Consulart» vor avea loc la sediul consulatelor sau în imediata lor apropiere. Lucrările sunt produse în funcție de spațiile în care sunt expuse și, astfel, locuri care au o altă funcționalitate se deschid publicului interesat de artă, iar consulatele apar efectiv pe harta spațiilor artistice ale orașului”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, dr. Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii.


Proiectul se va desfășura de-a lungul mai multor evenimente care au în atenție deschiderea unor expoziții ce implică câte un duo format, urmând să participe un artist timișorean din domeniul artelor vizuale, muzică, literatură, antropologie, arhitectură etc. și un artist provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul. Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație și care să aibă o componentă preponderent vizuală.
Primul eveniment expozițional al acestui proiect s-a desfășurat la Timișoara, luni, 30 septembrie, în spațiul Consulatului Onorific al Macedonei de Nord. În spațiul amintit a avut loc deschiderea unei expoziții ce poartă numele „Balcon”, la vernisajul acesteia desfășurându-se și un performance.
Lucrările expuse poartă semnătura artiștilor Ciprian Ciuclea (România) și Igor Josifov (Macedonia de Nord), curator fiind Ciprian Chirileanu, artist vizual.


„Consulatul Onorific al Macedoniei de Nord se află într-o clădire din vechea cetate a Timișoarei, construită în 1716, care a aparținut guvernatorului Banatului, Claudius Florimund Mercy.
Mercy a dorit să se mute în ea pentru că era singura casă cu balcon din aceea vreme și de la acest amănunt vine numele conceptului artistic: «Balcon» /«Балкон». Vă prezentăm abordări artistice aflate la granița dintre public - privat, interior - exterior, micro - macrocosmos, fizic - metafizic”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă, Ciprian Chirileanu, curator al expoziției.


Așadar, odată cu acest prim eveniment din cadrul proiectului, „Consulart” a luat startul în 2019 și-și propune să continue în 2020 și 2021, obiectivele fiind să potențeze colaborarea între artiști și curatori din Timișoara sau România și artiști ai țărilor reprezentate prin oficii consulare în oraș.
În luna octombrie din acest an, vor fi vernisate lucrările „Consulart” din Serbia și Moldova, iar în luna noiembrie cele din Germania.
Evenimentul este parte din proiectul „Ecouri Europene Consulart” al Asociației Timișoara 2021 - Capitala Europeană a Culturii și al Asociației „Diplomatic Art”, descris în dosarul de candidatură, în teritoriul „Conexiuni”.


Cornel Seracin