Spațiu încărcat de energia unor vremuri istorice, una din principalele porți de intrare în municipiul Timișoara, Gara de Nord a urbei de pe Bega revine în atenția artiștilor vizuali.
Anul trecut, pentru a atrage atenția asupra istoriei acestui loc, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, în parteneriat cu Bienala de Arhitectură BETA, a realizat prima etapă a proiectului „Citygate”, în totalitatea sa acesta fiind focusat pe Gara de Nord a Timişoarei.
Astfel, anul trecut, în ultimele zile ale lunii septembrie, în spațiul sălii mari de la etajul întâi al gării de nord din Timișoara, a fost inaugurată o instalație de lumină cu menirea de a pune în valoare acest loc emblematic al orașului Timișoara (instalația poate fi admirată și astăzi, în același loc). O lună mai târziu, în octombrie, o altă lucrare de artă a fost inaugurată în Gara de Nord a municipiului Timișoara.
Anul acesta, Asociația T-ACT și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii, în parteneriat cu Platforma „Avantpost”, Administrația Gării de Nord Timișoara, Galeria „Bel Art” din Novi Sad, „Naomi Workshop” Thessaloniki etc., organizează o expoziție multimedia de artă contemporană ce va fi inaugurată în gara Timișoara Nord. Proiectul este finanțată de Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii și Primăria Municipiului Timișoara și se realizează prin intermediul programului cultural prioritar „Timişoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a programului cultural TM2021 din anul 2019, fiind sprijinit de Consiliul Local al Municipiului Timișoara.


Expoziția se intitulează „In vitro veritas” și, potrivit Mariei Orosan-Telea, curator, „invită la o meditaţie asupra ambivalenţei şi a naturii realităţilor falsificate. Lipsa de echivoc a expresiei «in vino veritas» este substituită în titlul propus de o construcţie sintactică contradictorie. «In vitro veritas» sugerează dubla interpretare a noţiunii de adevăr: adevărul-corespondenţă, ca rezultat al concordanţei vizibile cu realitatea obiectivă, sau adevărul-coerenţă care, deşi fabricat în mod artificial, poate primi valoare absolută atâta timp cât nu intră în contradicţie cu sistemul căruia îi aparţine. Prin urmare, «In vitro veritas» se referă la adevărul din spatele sticlei transparente, dar şi la adevărul de laborator”.


Artiștii grupului „Avantpost”, prezenți în expoziție, cu lucrări, sunt: Aura Bălănescu, Ciprian Chirileanu, Cosmin Haiaş, 13m10j, Livia Mateiaş, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Petrică Ştefan, Nicolae Velciov, artiştii invitaţi fiind Nemanja Lađić (Serbia), Lőrinc Borsos (Ungaria), Dragan Vojvodić (Serbia).
Expoziția se va desfășura în perioada 24 octombrie-22 noiembrie în Gara de Nord din Timișoara, la etaj și va putea fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 17-20.


Cornel S.