Punct Termic este un proiect ce are scopul de a promova cultura în cartierele timișorene și de a o contextualiza în spații și comunități periferice. În același timp, proiectul își propune reciclarea unor spații tehnice, denumite puncte termice, dându-le și sensul de centre culturale active. Interacțiunea din cadrul acestui eveniment invită locatarii din zonă să socializeze și să pună baza unei comunități mai solide.

Spațiul punctelor termice va fi folosit ca platformă de lucru și suport de intervenție artistică, proiectul prevăzând o colaborare între artiști locali, artiști din diasporă, artiști europeni și public.

Punctele termice vor deveni ateliere cu rol educativ, ce vor avea ca finalitate lucrări artistice, rezultat al colaborării dintre artiști și comunitate. Aceste ateliere se vor adresa copiilor, adulților și persoanelor în vârstă.

Primul eveniment al acestui proiect va avea loc în perioada 24 - 27 octombrie, în punctul termic PT29 situat în zona Lipovei, pe Intrarea Iasomiei nr 1. În serile zilelor de joi și vineri, între orele 18 -22 și pe întreg parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, se vor
organiza ateliere de sculptură, lighting design, literatură, dans contemporan, pictură. Atelierele vor introduce publicul în aceste arte, având ca finalitate lucrări vizuale sau performative sincretice. Punctul terminus al acestui eveniment îl reprezintă o lucrare finală experimentală - performance, ce va cuprinde toate artele explorate, având ca actor principal, comunitatea din cartier. La final, duminică, se vor susține spectacole și expoziții cu lucrările realizate în zilele anterioare.

Al doilea eveniment va avea loc în partea de sud a orașului, între 31 octombrie - 3 noiembrie, în punctul termic PT54 situat în zona Martirilor, pe Strada Pepinierei nr 2. De data aceasta, accentul se va pune pe pictură, dans și muzică.
Sâmbătă seara, 2 noiembrie, trupa Stylite, a cărei membrii vor coordona o parte din ateliere, va susține un concert de muzică interacționând cu publicul, iar duminică seara vor avea loc performance-ul și expoziția.

Locuitorii din zonă sunt așteptați să participe la atelierele de creație, să devină actori ai evenimentelor, să socializeze sau să vizioneze și mai ales să își susțină vecinii din cartier care vor face parte din lucrarea artistică performativă.

Punct Termic este un proiect realizat de Asociația Unfold Motion, în colaborare cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii și sprijinul FITT Timișoara. (I.N.)