Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara - Festivalul Dramaturgiei Românești (F.E.S.T.-F.D.R.) a început în luna iunie 2019, cu secțiunea outdoor. Duminică, 3 noiembrie, ediția va continua cu secțiunea indoor, în sălile de spectacole ale teatrelor timișorene urmând să se desfășoare o serie de reprezentații care din care mai atractive pentru publicul spectator.
Organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara și susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria și Consiliul Local Timișoara, cu sprijinul UNITER, F.E.S.T.-F.D.R. este singurul Festival din România „dedicat dramaturgiei naționale în identitatea ei distinctă și, totodată, coerentă în plan european”.
În cifre, secțiunea indoor a F.E.S.T.-F.D.R. 2019 înseamnă 9 zile de festival, 21 de spectacole, 4 scene, 250 de artiști, 4 lansări de carte și 2 dezbateri. Dar, dincolo de aceste statistici, secțiunea indoor a F.E.S.T.-F.D.R. 2019 vorbește, „despre familie, libertate, etică, tandrețe, lașitate, indiferență, responsabilitate, credință, alegeri individuale, lenevie, ratare, minciună, riscuri neasumate de unii, dar suportate de ceilalți, despre Sens și Umanitate la 30 de ani după ’89, acestea sunt lucrurile despre care vom vorbi prin spectacolele ediției 2019 a F.E.S.T.-F.D.R.”, precizează Ada Hausvater, manager-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în cuvântul de deschidere din caietul program al festivalului.
Dechiderea secțiunii indoor a celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului European al Spectacolului Timișoara - Festivalul Dramaturgiei Românești este programată duminică, 3 noiembrie, de la ora 18, după care, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, se va desfășura prima reprezentație a secțiunii, „Pansion Eden”, un spectacol al echipei teatrului croat Z.K.M. (Zagrebačko Kazalište Mladih), în regia lui Arpád Schilling, regizor considerat un promotor al teatrului profund angajat din punct de vedere social, ceea ce l-a pus, în numeroase rânduri, pe lista pericolelor potențiale pentru puterea politică.
Tot duminică, 3 noiembrie, dar cu începere de la ora 20, la Sala 2 (Parcul Civic, Bulevardul Ion C. Brătianu), Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă premiera festivalului, spectacolul intitutal „Sunt o babă comunistă”, comedie, scenariu și regia semnate de Călin Ciobotari, respectiv Antonella Cornici, după romanul lui Dan Lungu.
Luni, 4 noiembrie, în Sala Teatrului German, cu începere de la ora 17, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj prezintă spectacolul „Ilegitim” de Adrian Sitaru. În aceeași zi, dar de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național va avea loc specatacolul cu și despre MC, cu Bean și Afo, „Pe unde umblă copilu’ ăsta?”, un specatcol construit în cadrul proiectului „Atelierul Identitate”, spectacol rezultat dintr-o serie de întâlniri publice despre fenomenul freestyle. Bean, coordonatorul proiectului, alături de Afo, punctează: „Battle MC este fenomenul acesta în care oamenii vin cu mintea la ei fără versuri de acasă și improvizează . În același timp se găsește slăbiciunea adversarului, pe care se speculează și, la un moment dat, acest battle are un câștigător. Procesul poate genera senzații interesante, care depășesc cumva limita unui concert hip hop clasic. Cam de aici a venit ideea … E păcat să nu se pună în scenă așa ceva, să vadă și alte generații ce se întâmplă… pe unde umblă copiii lor”.
„Atelierul Identitate” este un proiect cultural conceput și realizat de Teatrul Național „Muhai Eminescu” din Timișoara, în parteneriat cu Asociaţia Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii, finanţat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.
Ziua de luni, 4 noiembrie, se încheie cu un spectacol prezentat de Teatrul Dramaturgilor Români, „Despre tandrețe” de Matei Vișniec, o reprezentație în care „emoția este personajul principal”. Regia spectacolului este semnată de Felix Alexa, piesa urmând să fie jucată de la ora 20, la Sala 2, distribuția reunind pe celebrii actori Catrinel Dumitrescu și Șerban Pavlu, cărora li se alătură, nu mai puțin talentații, Ada Galeș, Ștefan Iancu și Sandra Ducuță.
Așadar, potrivit unui comunicat trimis de către organizatorii acestei ediții a F.E.S.T.-F.D.R. 2019, Festivalul „are ceva de oferit tuturor: publicului Teatrului Național, iubitorilor de teatru, tuturor celor care vor să trăiască împreună experiențe și emoții pozitive, tuturor celor care vor să-și pună întrebări, și speră să descopere posibile răspunsuri, să transforme ceva în ei și, de ce nu, în ceea ce îi înconjoară”.
Biletele pentru spectacolele F.E.S.T.-F.D.R. se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 - 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Cornel Seracin
Foto: Teatrul Național Timișoara