În mansarda Muzeului Național al Banatului (Str. Martin Luther nr. 4, corp B), în spațiul dedicat expozițiilor temporare, vineri, 8 noiembrie, cu începere de la ora 18, va avea loc vernisajul expoziției și prezentarea proiectului „Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”.
„Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara” este un proiect cultural conceput și implementat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.
În 2019, proiectul prezintă „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea - un roman în expoziție”, o expoziție stradală în cartierul Iosefin și o aplicație mobilă de realitate augmentată, împreună cu o pagină de web.


„«Patrimoniul sub reflectoare Timișoara» spune multiplele povești ale orașului prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi.
Proiectul invită publicul într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediu tehnologiilor digitale - pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată - și al expoziției, sub titlul «Timișoara și alegoria simțurilor». Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor”, au transmis organizatorii evenimentului, prin intermediul unui comunicat către mass-media.


Proiectul face parte din seria de activități dedicate aniversării primului veac de învățământ universitar la Timișoara, „Politehnica 100”, și este unul inedit pentruTimișoara și România, reunind lumea reală cu lumea digitală, îmbinând istoria și patrimoniul cu poveștile de viață.
Proiectul prezintă Palatul Lloyd, Muzeul Național al Banatului și 16 locuri emblematice ale cartierului Iosefin: Palatul Apelor, Palatul Cazinoului de Sud, Biserica Ortodoxă în Piața Mocioni, Iosefin Residence - prima locuință a Valeriei Pintea (Piața Al. Mocioni nr. 8), a doua locuință a Valeriei Pintea (str. E. Gojdu nr. 2), Palatul Hochstrasser, Biserica Romano-Catolică și complexul Notre Dame, Piața agro-alimentară Iosefin, Fabrica de ciocolată Kandia, cazarma de pompieri Iosefin, Sinagoga din Iosefin, Gara de Nord din Timișoara, Podul de Fier din Iosefin, Moara Elisabeta din Iosefin, Cofetăria Julius Arendt, Turnul de apă din Iosefin - care sunt readuse la viață prin istorii personale, cum ar fi cele ale Valeriei Dr. Pintea, 1893 - 1984.


„Aplicația mobilă și de realitate augmentată va fi accesibilă pe o masă interactivă și pe tablete în cadrul expoziției de la Muzeul Național al Banatului și la Muzeul Tehnic al Universității PolitehnicaTimișoara. În fine, în cartierul Iosefin se găsește expoziția stradală prin panouri stradale cu povești personale care au legătură cu cele 16 locuri”, au transmis organizatorii evenimentului.


Universitatea PolitehnicaTimișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal, aniversează, în anul 2020, primul veac de învățământ universitar la Timișoara. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este, astăzi, considerată una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane.


Centrul de Cercetare în Multimedia, înființat în 1996 are o experiență vastă în cercetare-dezvoltare și programe educaționale în tehnologii multimedia, web, mobile, realitate augmentată și virtuală, cu peste 30 proiecte internaționale.


Centrul de ID/IFR și e-Learning, înființat în 1998 organizează și desfășoară programe de studiu în regim de învăţământ la distanţă și online la nivel universitar și post-universitar; se implică activ în cercetare și dezvoltare în domeniul eLearning, MOOC (Massive Open Online Courses), OER (Open Educational Resources), studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, online learning și mobile learning, campusuri virtuale, competențe digitale și antreprenoriat. CeL a inițiat și derulat peste 25 de proiecte EU, naționale și internaționale în educația digitală.


Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric - Castelul Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este Bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.


AsociațiaTimișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, fondată în anul 2011 cu scopul de pregătire a dosarului de candidatură a orașului pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În urma câștigării competiției Timișoara a fost recomandată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, iar pregătirea programului cultural pentru anul 2021, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării şi punerii în practică a măsurilor necesare pentru derularea acestora, precum şi strângerea de fonduri necesare organizării, promovării şi realizării programului devin scopul principal al Asociației. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii, în ideea sustenabilităţii.
Despre evenimentul de vineri, 8 noiembrie, mai multe informații sunt disponibile pe pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/ și facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/. Expoziția va putea fi vizitată până în 31 ianuarie 2020.

Cornel Seracin