Împlinirea celor 30 ani de la momentul Decembrie 1989 (revolta împotriva regimului socialist/comunist din România) se va marca la Timișoara, printr-o conferință internațională organizată de „Memorialul Revoluției”, în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al Fundației Europene pentru Știință și Cercetare din Berlin/Europäische Stiftungfür Wissenschaftund Forschung Berlin, între 26-28 noiembrie 2019.
Dechiderea conferinței va avea loc marți, 26 noiembrie 2019, la ora 10, la Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” din Timișoara. Conferința este intitulată „După 30 de ani. Moștenirea otrăvită a comunismului”.
Structurată pe șapte secțiuni, conferința științifică va reuni specialiști din cinci state Germania, Ungaria, Bulgaria, Albania, România, dar și din provincia Basarabia (teritoriu răpit Regatului României, după Pactului „Ribbentrop-Molotov”, în iunie 1940, în timpul desfășurării celui de-al doilea război mondial).
În timpul acestei conferințe, vor fi abordate teme incitante, precum „Revoluția din Decembrie 1989”, schimbările socio-politice din Europa Centrală și de Est, disidențe în perioada comunistă, comunismul în Europa Centrală și de Est și cultura memoriei.
Pe lângă prelegeri, dezbateri și mese rotunde, în cadrul conferinței se vor mai desfășura: un vernisaj, o prezentare de carte și un workshop la care vor participa cunoscute Memoriale din România. Aceste activități din timpul conferinței vor avea loc în două locații: Casa „Adam Müller-Guttenbrunn” (26 și 27 noiembrie 2019) și „Memorialul Revoluției” din Timișoara (28 noiembrie 2019).
Marți, 26 noiembrie 2019, de la ora 18, publicul este invitat să participe la deschiderea expoziției itinerante a Muzeului Memorial „Runde Ecke” din Leipzig. Expoziția va fi ianugurată de Excelența Sa Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara, şi de dr. Saskia Schmidt, şefa secţiei Cultură, Educaţie şi Probleme ale Minorităţii Germane a Ambasadei Republicii Federale Germania în România.
Joi, 28 noiembrie 2019, între orele 17:30-18, va fi lansat volumul „Candelă împotriva timpului. După 30 de ani”, în prezența autorilor, scriitorul Titus Suciu și jurnalistul Vasile Bogdan.
Conferința se adresează atât specialiștilor, cât și publicului larg, iar intrarea este liberă. Programul conferinței științifice, în cele ce urmează:

 

Cornel Seracin