În zilele de 27 și 28 noiembrie, la Muzeul de Artă din Timișoara va avea loc cea de-a treia ediție a simpozionului național de artă și știință, „Euroregionalia”, anul acesta tema fiind „Artă, istorie și muzeografie. Europenitatea Banatului Timișoarei, în secolul al XX-lea”. De organizarea acestei ediții a evenimentului se ocupă Muzeul de Artă din Timișoara, în colaborare cu Centrul de Studii Avansate în Istorie din cadrul Universității de Vest, Timișoara, și Consililul Județean Timiș.
Invitații ediției din acest an sunt specialiști în artă, istorie, filosofie și teologie, din țară, dar și de peste hotare. Astfel, printre invitații de seamă ai acestei ediții a simpozionului de la Muzeul de Artă din Timișoara se află istoricul Josef Wolf, român (din Arad) stabilit în Germania, președinte al grupului de lucru pentru istoricii din Banat.
Invitații vor susține comunicări științifice ce au ca teme, colecția de pictură bisericească a Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, fondarea Mitropoliei Banatului şi evoluția ei în perioada comunistă, confluențe europene în pictura lui Ioan Isac, tripticul lui Ștefan Jäger, colonizarea șvabilor în Banat, biografia lui Joseph Ferenczy, arta și învățământul artistic în perioada postbelică etc.
Cu ocazia acestei ediții a simpozionului național de artă și știință se va lansa primul număr, în limba engleză, al revistei „Euroregionalia”, publicație de studii interdisciplinare, editată de Muzeul de Artă din Timișoara, în colaborare cu Centrul de Studii Avansate în Istorie al Universităţii de Vest din Timişoara și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.
„Din 2014 și până în prezent, revista «Euroregionalia» a devenit un reper pentru lumea academică, iar în paginile acesteia se adună opiniile celor mai buni specialiști în istorie, atent coordonate de directorul Muzeului de Artă din Timișoara, prof. univ. dr. Victor Neumann. Acum, odată cu lansarea ediției cu numărul 6 (și a celei cu numărul 1, în limba engleză), dispar și barierele de limbă, astfel că studiile istoricilor, care au contribuit la «Euroregionalia», sunt disponibile lumii întregi! Desigur, acest lucru și în contextul tot mai apropiatei Capitale Europene a Culturii, la Timișoara!”, a transmis Biroul de Comunicare și Relații Publice al Muzeului de Artă, cu referire la revista „Euroregionalia”.
Cea de-a treia ediție a simpozionului național de artă și știință, „Euroregionalia”, se va deschide în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, miercuri, 27 noiembrie, cu începere de la ora 10.

Cornel Seracin