Luni, 2 decembrie, ora 18, în cadrul evenimentului „100 de ani de film românesc” va avea loc proiecția consecutivă a două documentare istorice ”Maria – inima României” și ”Războiul regelui”. Evenimentul se va desfășura în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș și se va bucura de prezența producătorul executiv John M. Florescu, a producătorului asociat Dan Drăghicescu și a istoricului Diana Mandache.

Primul film spune povestea rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României: Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României in 1893. Publicul va putea vedea cum a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919. Filmul nu evită aspectele mai puţin strălucitoare ale vieţii Reginei. Fiul său, Carol, şi-a dispreţuit părinţii şi când a devenit Rege a alungat-o pe Maria de la curte. Iar când comuniştii au ajuns la putere, în 1945, au şters-o din istorie.

„Războiul Regelui” este ultima din marile poveşti nespuse ale celui de-al Doilea Război Mondial, dezvăluită de ultimul şef de stat din acele vremuri, rămas în viaţă – Majestatea Sa Regele Mihai I al României. „Am luat trenul spre Berlin să vedem ce ar fi rezervat cealaltă cale şi am avut un prânz cu Hitler. Nu a fost deloc o întâlnire plăcută.“
Povestea deciziei unui Rege care într-un punct critic în al Doilea Război Mondial a renunţat la sprijinul acordat Germaniei, a îndreptat România spre Aliaţi şi a grăbit sfârşitul războiului cu aproape 6 luni. Este o poveste a intrigilor de palat şi o poveste a decepţiilor. De la Palatul Buckingham spre Bucureşti, de la Moscova spre Washington, semnale diplomatice pierdute, spioni aristocratici, şantaj sub ameninţarea pistolului. Şi curajul unui tânăr Rege ce a îndrăznit.

Evenimentul face parte dintr-un turneu național și este organizat la Timișoara de Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș.
Biletele pot fi rezervate gratuit pe pagina de internet www.eventbook.ro. (I.N.)