Pe scena Filarmonicii „Banatul” din Timișoara va avea loc în acest sfârșit de săptămână un concert simfonic cu lucrări de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Piotr Ilici Ceaikovski. Iubitorii muzicii clasice sunt, astfel, invitați sa ia parte la spectacol vineri, 29 noiembrie, de la ora 19. Evenimentul se va desfăşura în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, sub bagheta dirijorală a maestrului Gheorghe Costin.

Din program fac parte Uvertura „Hebridele” op.26 şi Simfonia nr.4 în la major, op.90, „Italiana”, ce aparţin lui Felix Mendelssohn-Bartholdy. Între ele va fi interpretată o lucrare concertantă compusă de Piotr Ilici Ceaikovski — Concertul pentru pian şi orchestră nr.1 în si bemol minor, op.23.

Crearea Simfoniei nr. 3 — Scoţiana şi Uvertura Hebridele a fost prilejuită de prima vizită a lui Mendelssohn în Anglia, în 1829. „În aceste insule scoţiene compozitorul a fost impresionat de grota lui Fingal, o peşteră lungă de 11 metri şi cu o adâncime de 61 şi al cărei tavan se sprijină pe piloni de bazalt. Primul ei titlu a fost Insula singuratică, dar mai apoi, odată cu revizuirile succesive, a primit numele de Grota lui Fingal, sau simplu — Hebridele”, spune concertmaestrul Mircea Tătaru.

Capodoperă nu numai în creaţia lui Ceaikovski, dar şi în ansamblul concertelor pentru pian din istoria genului, Concertul nr.1 în si bemol minor, op. 23, pentru pian şi orchestră a fost început la sfârşitul anului 1874 şi terminat în februarie 1875. „La fel ca şi în cazul altor concerte instrumentale, cel căruia i-a fost dedicat iniţial nu a meritat această onoare, plângându-se că nu este valoros şi că este prea greu de abordat, adică de necântat. Acest Nicolai Rubinstein, un pianist foarte bun şi talentat, a regretat mai târziu această pripeală în a aprecia concertul, dar era prea târziu. Ceaikovski a schimbat dedicaţia pentru Hans Von Bülow, care a fost fericit să-l prezinte în premieră, fapt ce reiese din scrisoarea entuziastă trimisă compozitorului. Este de menţionat că tonalitatea minoră din titlu ne poate induce în eroare, deoarece lucrarea este luminoasă şi optimistă, cu un început triumfal. De altfel, majoritatea temelor sunt pronunţat majore; suntem departe de melancolia și pesimismul ce l-a marcat pe Ceaikovski la apusul vieţii”, a completat Mircea Tătaru.
Solist va fi pianistul Andrei Ivanovitch.

Simfonia a IV-a în la major, op. 90, pe care Felix Mendelssohn-Bartholdy o începuse în Italia, a fost finalizată de în 1833, la Berlin. „Făcând un turneu în Italia, Mendelssohn a fost inspirat de strălucirea luminii, de culorile naturii, de italieni şi de întreaga atmosferă din această ţară mediteraneană. Inspirat, a hotărât să compună o simfonie. Suntem siguri că orice meloman va recunoaşte că inspiraţia e de sorginte italiană. O muzică aparent simplă, dar plină de entuziasm şi bucurie de viaţă”, mai apare în avancronica de concert.

Ioana NICOLESCU