Vineri, 6 decembrie 2019, de la ora 12, în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara va avea loc parafarea, în premieră, a unui protocol de colaborare între Muzeul de Artă, Timișoara și Muzeul de Artă al Academiei „Matica Srpska” din Novi Sad.
Colaborarea dintre cele două prestigioase instituții de cultură din Banat, Muzeul de Artă, Timișoara și Muzeul de Artă al Academiei „Matica Srpska” din Novi Sad se va concentra pe:
• Schimburi de expoziții;
• Cercetarea colecțiilor și pregătirea expozițiilor și a programelor Muzeului partener destinate diferitelor categorii de public;
• Schimburi și comunicare între experți;
• Vizite de studiu pentru bune-practici și familiarizarea cu practica muzeală în cadrul instituției partenere;
• Cercetări comune în colecții și pregătirea expozițiilor și programelor muzeale comune destinate diferitelor categorii de audiență;
• Promovarea valorilor comune și a parteneriatului;
• Cooperarea pentru dezvoltarea unor proiecte comune în domeniul culturii în scopul accesării finanțărilor europene;
• Cooperarea pentru realizarea unor proiecte comune în anii 2020 și 2021, în conexiune cu evenimentele legate de Novi Sad și Timișoara - Capitale Europene ale Culturii.
Reamintim că, în 4 iunie 2019, reprezentanții orașelor ce au fost recomandate Capitale Europene ale Culturii pentru anul 2021, Timișoara (Simona Neumann, director executiv al Asociației „Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii”) și Novi Sad (Nemanja Milenković, director al Fundației „Novi Sad 2021”), au semnat, la Timișoara, un protocol ce vizează colaborarea pentru realizarea de evenimente comune, dar și pentru a se susține reciproc în perioada ce urmează.
Semnarea protocolului de colaborare între Muzeul de Artă din Timișoara și Muzeul de Artă al Academiei „Matica Srpska” din Novi Sad se încadrează în seria de evenimente comune și de susținere reciprocă, pentru anii ce urmează, între cele două orașe, Timișoara și Novi Sad, Capitale Europene ale Culturii în anul 2021.
Academia „Matica Srpska” este cea mai veche instituție literară, culturală și științifică sârbă, fondată în 1826, în momentul în care Principatului Serbiei, în urma convenției de la Akkerman (semnată în octombrie 1926, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman), i-a fost recunoscută autonomia în cadrul Imperiului Otoman.
Încă de la început, activitățile Academiei „Matica Srpska” au avut drept scop prezentarea culturii sârbe în Europa și, pe de altă parte, luminarea oamenilor. În acest scop, s-a dezvoltat o bogată industrie editorială.
Capitală a provinciei sârbe Voivodina, Novi Sad este cunoscut ca „Atena Sârbească”, orașul fiind, azi, un important centru industrial și cultural.
În timpul administrației austriece asupra Banatului, în anul 1849, administrația imperială a creat Voivodina sârbească și Banatul timișan, Timișoara fiind desemnată reședință a guvernatorului imperial. Iată, deci, o altă legătură comună, de-a lungul istoriei, între cele două orașe, Timișoara și Novi Sad, care în anul 2021 vor fi Capitale Europene ale Culturii.

Cornel Seracin

Foto: arhivă, ziarultimisoara.ro