Caravana Metropolis – Cinema în aer liber le oferă timișorenilor posibilitatea să vizioneze șase filme extraordinare sub cerul liber, în Parcul Rozelor, unde va fi ansamblat cel mai mare ecran gonflabil din țara noastră.
Cel mai mare festival itinerant de film trece prin Timișoara între 22 și 27 iulie, după două sezoane în care a adunat peste 130.000 de spectatori, în opt orașe din țară.
Cinefilii din Timișoara vor putea viziona, de marți până duminică, începând cu ora 21.30, șase filme extraordinare, proiectate pe un ecran gonflabil de 120 mp, de cel mai performant echipament de proiecție în aer liber din România. Este vorba despre singurul proiector digital mobil din țară, de 17.000 lumeni, care permite urmărirea filmelor la o calitate înaltă, întâlnită în marile cinematografe ale lumii, după cum se laudă organizatorii. Intrarea la proiecții este liberă.
În condiţiile în care cinematografele în aer liber şi grădinile de vară au dispărut după anul 1989, numărul cinematografelor a scăzut, iar în unele oraşe nici nu există săli de cinema, Caravana Metropolis urmăreşte facilitarea accesului publicului la film, diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber şi a ofertei de film, prin prezentarea unor producţii premiate la importante festivaluri internaţionale de film, precum Cannes, Berlin, laureate la Oscar, Globurile de Aur sau la premiile Academiei Europene de Film, dar care nu se bucură de o atenţie deosebită în sistemul tradiţional de distribuţie, filme europene şi producţii independente, care satisfac cele mai pretenţioase gusturi, dar şi pe cele ale necunoscătorilor.

Programul filmelor

22.07, 21.30: TANTE HILDA, r. Jacques Remy Gerard, animație, în competiție în secțiunea Generation Kplus la Berlinale 2014, în premieră națională. În propria grădină botanică, tanti Hilda, o mare iubitoare a naturii, conservă mii de plante din întreaga lume, multe care sunt pe cale de dispariție. Între timp, datorită unei noi cereale create în laborator de o mare corporație, haosul pune stăpânire pe lumea de afară.

23.07, 21.30: AȘA TATĂ, AȘA FIU / LIKE FATHER, LIKE SON, r. Kore-Eda Hirokazu, dramă, Premiul Juriului la Cannes 2013. Atunci când află că propriul său fiu a fost schimbat la naștere, Nonomiya trebuie să ia o decizie drastică: să îl caute pe fiul său biologic sau să-l accepte pe fiul pe care l-a crescut ca pe propriul său fiu.

24.07, 21.30: BORGMAN, r. Alex Van Warderdam, thriller, în competiție la Festivalul de Film de la Cannes 2013. Un vagabond intră în viața unei familii din înalta societate, transformându-le viața într-un coșmar psihologic. Este Borgman doar un vis, un demon, sau întruchiparea fizică a fricilor noastre?

25.07, 21.30: PARADISUL SPULBERAT / THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, r. Felix Van Groeningen, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin 2014, Oscarul european pentru cea mai bună actriță. Elise și Didier se îndrăgostesc la prima vedere, deși sunt foarte diferiți. Însă atunci când fiica lor se îmbolnăvește grav, iubirea lor este pusă la grea încercare.

26.07, 21.30: MAREA FRUMUSEȚE / LA GRANDE BELLEZZA, r. Paolo Sorrentino, Oscar pentru cel mai bun film străin 2014, EFA pentru cel mai bun film european, în competiție la Cannes 2013: Jep Gambardella își rememorează tinerețea plină cândva de pasiuni, privește orașul Roma ca pe un melanj de figuri politice, artiști, femei din înalta societate, intelectuali și delincvenți.

27.07, 21.30: INSIDE LLEWIN DAVIS, r. Joel & Ethan Coen, dramă, musical, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, nominalizat la două Oscaruri în 2014, marele premiu al juriului la Cannes 2013. Llewyn Davis cântă folk pe scena unui pub din New York-ul anilor `60 și vrea să dea lovitura în industria muzicală. Trăiește de pe o zi pe alta și luptă pentru pasiunea lui, alături de un motan simpatic care îi fuge mereu printre degete.
Alexandra BUȘTEAN