În primăvara acestui an, în Sala „Orizont” a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara, profesorul Costel Balint a lansat volumul intitulat „Fum, gloanțe, libertate”, carte-document care aduce o prezentare a revoluției anticomuniste din Decembrie 1989 din România, autorul fiind participant la demonstrațiile care au înlăturat regimul totalitar din România acelor vremuri. Volumul conține peste 200 de pagini, este structurat în trei capitole, de-a lungul lor fiind prezentate aspecte din viața dictatorului Românei comuniste, a războiului rece și a revoltei anticomuniste din România, revoluția aducând abolirea regimului totalitar din țară, România fiind singura țară din lagărul sovietic în care a fost vărsat sânge pentru libertate.

„Din neant a izbucnit revolta. Aici, la Timișoara, la colț de stradă, în centrul orașului, în cartiere se dădea «moartea la liber». Dictatorul a fost, pentru prima dată, generos cu poporul său. S-au împărțit gloanțe ucigătoare copiilor, femeilor, tinerilor, tuturor celor care prezentau «buletinul de libertate», primind, în schimb, prin grija partidului, un «buletin pentru eternitate». Și noi, românii, am aruncat pe fereastra istoriei coșmarul comunismului. Au fost zile care au zguduit lumea din temelii, prin atrocitățile pe care sistemul ceaușist în agonie le-a săvârșit sub semnul crepuscular al nebuniei, al nebuniei unui dictator care de mult nu mai înțelegea lumea în care trăia”, a scris, printre altele, pe verso-ul volumului, autorul acestuia, profesorul Costel Balint.

Aproximativ 30 de pagini din carte sunt dedicate fotografiilor realizate în Decembrie 1989 de fotograful timișorean Constantin Duma, imaginile surprinse fiind din timpul demonstrațiilor anticomuniste ce au avut loc la Timișoara între 16- 24 Decembrie 1989. 

Cornel Seracin