Institutul Francez din Timișoara invită pasionații de lectură să petreacă împreună o seară cu poezie și muzică, alături de poeții Ioan Es. Pop, Robert Șerban și mezzosoprana Aura Twarowska. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie, la ora 18, la Institutul Francez din Timișoara (Bd. C.D. Loga 46). Lecturile vor fi în română și în franceză iar participarea este gratuită, pe bază de rezervare.

Lăsați poezia și muzica să vă învăluie la prima Noapte a lecturii la Timișoara! Avem plăcerea de a vă invita la o seară de lecturi bilingve, alături de poeții Ioan Es. Pop și Robert Șerban. Interludiile muzicale vor fi asigurate de către mezzosoprana Aura Twarowska”, transmit organizatorii.

Ioan Es. Pop este un poet emblematic al generației ’90. Primul său volum de poezie „Ieudul fără ieşire” (1994) a primit Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a fost urmat de numeroase alte volume și premii atât în România, cât și în străinătate. A fost laureatul primei ediții a Premiului din Madrid în 2009, a fost desemnat Poetul lunii august 2020 de către Radiodifuziunea Suedeză și a primit, între altele, Premiul Ciampi Valigie Rosse la Veneția, în 2016.
În 2013, a reprezentat România la Salonul de Carte de la Paris.

Robert Șerban este scriitor și jurnalist, cofondator al Festivalului de Literatură de la Timișoara. Acesta a publicat mai multe volume de poezie, primul („Firește că exagerez”,1994) fiind recompensat cu Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Numeroase alte premii îi disting și textele ulterioare. Poemele sale sunt traduse în mai multe limbi și sunt publicate în diferite reviste sau antologii din România și din străinătate.

Aura Twarowska este o renumită mezzosoprană română. Cariera sa artistică începută la Lugoj, în orașul natal, a dus-o pe marile scene europene, printre care cea a Operei din Viena, a cărei solistă a devenit în 2017. Munca sa a fost recompensată cu numeroase premii și distincții, cea mai importantă fiind „Ordinul pentru Merit Cultural”, acordată de Președintele României în 2004.

Noaptea lecturii este o manifestare internațională inițiată de Ministerul Culturii din Franța în 2017. De la crearea sa, evenimentul a luat amploare cu fiecare ediție: în 18 ianuarie 2020 lectura va fi sărbătorită sub toate formele, în cele patru colțuri ale lumii, în spații de lectură mai mult sau mai puțin convenționale. (I.N.)