Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara prezintă spectacolul „Henric al IV-lea” în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, joi, 16 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Este asigurată traducerea în limba română.
Textul scris de Luigi Pirandello în 1921 se numără printre cele mai solicitante texte clasice atât pentru regizori, cât și pentru actorii confruntați cu rolul complex al tânărului care se preface a fi nebun, pierzând în final măsura nebuniei sale închipuite. Personajul principal este interpretat de Balázs Attila, iar acțiunea urmărește limita fragilă între ficțiune și realitate. Ineditul spectacolului constă în scenografia impresionantă realizată de Adriana Grand, dar și de muzica interpretată live de o orchestră formată din 15 membri, conduși de compozitorul Cári Tibor.

„Henric al IV-lea este o superbă interogație artistică. Un spectacol de artă, așa cum puțini regizori se mai încumetă să pună acum în scenă, exemplu concret de «teatru viu», așa cum îl numește Peter Brook, într-o lume teatrală în care se practică tot mai mult teatrul facil sau teatrul muribund…”, scria criticul Monica Andronescu despre acest spectacol pentru Revista Yorick. Prima reprezentație a avut loc în martie 2019.


„Henric al IV-lea” i-a readus la Timișoara pe directorul de scenă Victor Ioan Frunză și scenografa Adriana Grand, care au realizat multiple spectacole de succes la Teatrul Maghiar: „Lorenzaccio” (1998), „Lecția” (2001), „Istoria comunismului, povestită pentru bolnavii mintali” (2003), „Hamlet” (2003, 2004) și mai ales „Rosencrantz și Guilderstern sunt morți”, care a fost distins cu Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol din anul 2009.
Traducerea în română se va face la cască, iar durata spectacolului este de două ore.
Biletele costă 24 lei (12 lei cu reducere) și pot fi cumpărate online sau de la casieria teatrului, de luni până vineri între 10-13 și 16-19. Rezervări la telefonul 0751-111.803. (A.B.)