Spațiul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, Secția de Arte „Deliu Petroiu” (complex Bastion Theresia, corp A) va găzdui prima expoziție din anul 2020. Expoziția este una de pictură, se intitulează „Despre fericire” și poartă semnătura, Carmen Olteanu, masterandă la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara.


Despre universul artistic al autoarei lucrărilor din această expoziție, prof. univ. dr. Ioan Iovan a scris: „De îndată se observă că pictura semnată de d-na Carmen Olteanu este articulată permanent pe o structură duală, activă atât imagistic, cât și ca sens, atât ca formă și limbaj, cât și ca posibilitate de înțelegere, ca adresare pentru receptor. Există în mod decisiv raportul dintre fond și formă, raportul de contrast, dar și de complementaritate. Fondul figurează starea de haos, de informal, inițială a universului, în timp ce formele, plutind peste acest fond, reprezintă lucrurile articulate ale unui cosmos ordonat”.


Carmen Olteanu este absolventă a Universității din Petroșani, Facultatea de Științe, Secția Managementul firmei, promoția 1999. A studiat arta la clasa profesoarei Lucia Kolla Stoica, iar acum este studentă la Master, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest, Timișoara.
Expoziția „Despre fericire” este cea de-a treia expoziție personală pe care o inaugrează Carmen Olteanu, celelalte două fiind inauguarte la Petroșani în anii 1996 și 1998. Alături de aceste expoziții personale, artista a mai participat și la câteva expoziții de grup, saloane oficiale, tabără de creație, lucrările sale fiind prezente în colecții particulare din România, Germania, Austria, Italia și Canada.


„Sincera înclinație a d-nei Carmen Olteanu către natură dezvăluie mai multe implicații în picura pe care o realizează, privitoare la viziune și la fluxul de comunicare, la calitatea anume artistică și la amplitudinea, la caracterul semnificațiilor. Din natură, tot în mod caracterizant, a ales peisajul și florile, dar cu o deschidere de ordin complementar către compoziția de figurativ uman, acest antropologic fiind interceptat în sens existențialist, însă decantat, purificat de angoasă și de tensiuni. Privind în ansamblu, această pictură este senină, calmă bucuroasă de formele lumii și de culorile ei, de stările optimiste pe care le prilejuiește, de bucuria de a vedea și de a trăi”, a scris, cu referire la universul artistic al doamnei Olteanu, drd. Loredana Ianovici, artist vizual.


Expoziția intitulată „Despre fericire” va avea vernisajul luni, 20 ianuarie, cu începere de la ora 18.


Cornel Seracin