Ziua Culturii Naționale este sărbătoarea culturii și se desfășoară an de an, în România, pe 15 ianuarie. Această dată este una de referință pentru Cultura Națională și este considerată, oficial, data nașterii poetului „național și universal”, „a poetului nepereche”, Mihai Eminescu (anul 1850). Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.
Anul acesta, Ziua Culturii Naționale a cuprins, într-un singur proiect, trei mari orașe ale României, București, Timișoara și Constanța. Această adevărată axă a culturii naționale a fost posibilă în cadrul proiectului intitulat „Simultan”, al Asociației „Montage”, miercuri, 15 ianuarie.


La Constanța, marcarea acestui eveniment a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, în organizarea Filialei Constanța „Unu” a Uniunii Artiștilor Plastici, iar la București, Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Centrul Cultural al Sectorului 1 al Municipiului București.


La Timișoara, activitățile care au marcat Ziua Culturii Naționale, în cadrul proiectului „Simultan”, s-au desfășurat la Biblioteca Județeană Timiș ,,Sorin Titel”, la Secția de Arte ,,Deliu Petroiu” (Bastion Theresia, corp A). Aici a fost lansat albumul bilingv, român-englez, intitulat „FotoSinteză, o retrospectivă a lecturilor publice”.
Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” a deschis, în urmă cu câțiva ani, o serie de evenimente dedicate cititului public, printre acestea amintim aici, „Lecturi aprinse”, „Pătura care citește”, „ConCentrica” (cu premiera în primăvara anului 2016, în Piața Libertății), dar și altele, toate acestea având menirea de a construi, de a reconstrui o lume adunată în jurul cărții, cartea fiind adusă, astfel, în centrul atenției „cât mai multor... lumi”.
Revenind la Ziua Culturii Naționale, la B.J.T. „Sorin Titel”, în paralel cu lansarea albumului bilingv, pornind de la opera scriitorilor Mihai Eminescu și Nichita Stănescu, s-a desfășurat workshop-ul de artă și literatură realizat de elevii Liceului de Arte Plastice Timișoara, coordonați de profesorii, Mariana Popescu , Dana Miclăuș-Mercea și Radu Perciune.
Întregul eveniment organizat la Timișoara, pentru a marca Ziua Culturii Naționale s-a transformat într-un dialog, moderat de scriitorul și directorul Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”, Tudor Crețu. Dialogul a încercat să scoată în evidență câte o idee despre locul în care se află Timișoara din perspectivă culturală.

Cornel Seracin