Vineri, 24 ianuarie, Asociața Artiștilor Plastici „Romul Ladea” din Timișoara a inaugurat Salonul Anual, așezând pe simezele galeriei „Romul Ladea” cele mai apreciate lucrări de pictură, grafică, sculptură, iconografie etc. realizate în anul care a trecut.
Nu întâmplător expoziția a avut vernisajul în 24 ianuarie, de ziua Unirii Principatelor Române, artistul și arta sa fiind într-o permanentă simbioză, unire. „E o coincidență, nu chiar întâmplătoare, că-i 24 ianuarie. Eu am vrut să pornim de la ce a zis Romul Ladea. El propunea studenților lui să se apropie cu drag de ceea ce fac, și noi, exact asta facem. Deci, faptul că Asociația se numește «Romul Ladea», cred că, contează undeva. În programul nostru este acel drag pe care noi îl avem să-l împărtășim cu publicul, cu privitorul, cu simplitate, cu sinceritate și onestitate”, a declarat pentru ziarul Timișoara, doamna Sanda Lăzărescu, președinta asociației.
În deschiderea Salonului, în urma deliberării juriului, au fost acordate celor mai merituoși artiști ai asociației, premii și diplome. Astfel, Trofeul „Romul Ladea”, Pentru Promovarea Imaginii Asociației, a fost oferit doamnei Sanda Lăzărescu, Trofeul „Romul Ladea”, pentru Cea Mai Reprezentativă Lucrare de Artă Plastică a fost decernat doamnei Corina Balintoni. Premii speciale au fost acordate, pentru arta plastică creată în anul ce a trecut, doamnei Adina Ion, domnilor Edward Lokota și Korkis Georges.
Juriul a fost compus din: János Szekernyés, jurnalist, critic de artă, Andrei Medinski, artist vizual, dr. Gabriel Kelemen, critic și istoric de artă, Constantin Grangure, sculptor, dr. Călin Petcana, galerist.
Expoziția nu este una cu tematică, doamna Lăzărescu spunându-ne că, „noi nu impunem niciodată o tematică. Propunem. Dacă omul simte că are de spus ceva, spune, dacă nu simte sincer și din tot sufletul, să nu spună. Dar cine scoate din suflet, iese arta și, atunci, nu constrângem pe nimeni”.
La vernisajul expoziției a fost prezentat și un catalog al cărui coordonator este domnul Pavel Deheleanu, director al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, design-ul fiind realizat de Cristian Popovici. Catalogul a fost editat anul trecut pentru a marca, prin intermediul artei, cei 100 de ani de când administrația românească a fost instaurată peste Banat. Catalogul conține fotografiile câtorva lucrări, lucrări realizate de artiștii asociației de-a lungul timpului. Catalogul a apărut la Editura „Eurostampa”, în colecția „Catalogi”, colecție coordonată de dr. Marius Matei.
Catalogul se deschide cu un „Cuvânt înainte” semnat de primarul municipiului Timișoara, prof. univ. ing. dr. DHC Nicolae Robu, apoi prof. univ. dr. Ioan Iovan semnează „Generalizare necesară” în care scrie, pe scurt, despre experiența artelor plastice în Timișoara. Între paginile 5-96 pot fi admirate, print, lucrărilor artiștilor asociației.
Expoziția beneficiază de un spațiu generos (Bastion Theresia, corp B) și poate fi vizitată până în data de 24 februarie 2020.

Cornel Seracin