Muzeul de Artă din Timișoara începe anul expozițional 2020 cu o prezentare inedită, mesajele litografiei artistului german Otto Dix urmând să atragă, spre a fi descifrate, iubitorii de artă din Timișoara, dar nu numai din Timișoara. Marți, 18 februarie, expoziția intitulată „Învățătura Sfântului Matei”, semnată Otto Dix, va fi vernisată la Muzeul de Artă din Timișoara. Prin litografiile expuse, artistul german Otto Dix oferă publicului o interpretare originală a învățăturilor Sfântului Matei.
Expoziția de litografie ce poartă semnătura Otto Dix, de la Muzeul de Artă din Timișoara, include 40 de piese în alb-negru și este organizată de Muzeul de Artă, Timișoara în colaborare cu „Merkur Plus”, Cluj-Napoca. Curator este cunoscutul colecționar Thomas Emmerling, iar co-curator, muzeograful și artistul Claudiu Toma. Colecția domnului Thomas Emmerling - cunoscut colaborator al Muzeului de Artă, Timișoara - include creații ale unor mari artiști precum: Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dalí, Joan Miro ș.a.
Otto Dix a fost un opozant al ideologiei și al politicilor totalitare ale celui de-al Treilea Reich, iar în acele timpuri în care Europa era amenințată de dictatura nazistă, artistul german se opunea dictaturii prin artă, lansând o întrebare prin intermediul creațiilor sale: „În ce măsură mai suntem creștini?”
Profesor la Academia de Artă din Dresda (1927) și membru al Academiei Prusace (1931), Otto Dix a intrat în opoziție cu regimul nazist din Germania, naziștii catalogându-i lucrările ca fiind „degenerate”, iar o parte din ele le-au confiscat. Regimul totalitar din Germania acelor vremuri avea să-i retragă artistului titlul academic, dar și pe cel de profesor universitar.
La Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția de litografie ce poartă semnătura artistului german Otto Dix, „Învățătura Sfântului Matei”, va fi expusă în Sala „Mercy” (parter) a instituție și va putea fi vizitată aici în perioada 18 februarie - 18 martie 2020, de marți, până duminică, între orele 10 - 18.

Cornel Seracin