În cea de-a treia zi a lunii lui Mărțișor, la Muzeul de Artă din Timișoara a avut loc un eveniment ce va marca, multă vreme de acum înainte, universul artelor plastice timișorene. Este vorba despre inaugurarea expoziției temporare „Retrospectiva LAPT (1957-2020)”, eveniment care reunește lucrări realizate de artiştii-profesori ai Liceului de Arte Plastice dinTimişoara. Evenimentul este realizat de Liceul de Arte Plastice, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, gazda și coorganizatorul expoziției fiind Muzeul de Artă.
Vernisajul expoziției a avut loc în Sala Baroc a Muzeului de Artă din Timișoara, la acest eveniment fiind prezenți o seamă de profesori-artiști care au activat și activează în cadrul acestei instituții de învățământ din Timișoara, la cuvânt înscriindu-se, doamna profesor Dana Merceanu, doamna Inspector General-Adjunct, Mihaela Petrov, domnul Inspector, Arte, Dan Băcilă, prof. univ. dr. Carol David și doamna director a Liceului de Arte Plastice din Timișoara, Veronica Adorian.
Invitații la eveniment au fost întâmpinați cu acordurile de chitară ale chitaristului timișorean Alexandru Crețescu (foto 4 și 8), acorduri care au însoțit, în seara vernisajului, vizita în expoziție.
Cuvântul din deschiderea vernisajului a fost rostit de prof. univ. dr. Victor Neumann (foto 4), directorul Muzeului de Artă din Timișoara, care, de curând revenit din Elveția, unde a participat la inaugurarea unei expoziții ce poartă semnătura artistei timișorene Marion Baruch, a scos în evidență importanța învățământului de artă din Timișoara, admirația și bucuria lumii occidentale pentru contribuția pe care și-au adus-o componenții grupului „Sigma” la îmbogățirea patrimoniului universal al artei, profesorul timișorean anunțând că o expoziție temporară ce va conține lucrările grupului „Sigma”, din colecțiile Muzeul de Artă din Timișoara și din colecțiile Muzeului de Artă Recentă din București, urmează să fie inaugurată la Muzeul de Artă din Lucerna, Elveția.
„Liceul nostru de Arte a însemnat o Universitate, într-o vreme în care nu a existat nici Facultate de Arte și nici Universitate de Arte, în Timișoara, dar Liceul a reprezentat o adevărată Universitate. Cred că e bine că se scoate în evidență Liceul de Arte, cred că e foarte important că avem această școală și continuă să existe. Totdeauna artistul, dacă spune ceva, spune prin limbajul său și spune prin limbaj dacă este unul care a citit foarte multă literatură și a citit și foarte multă filosofie și este capabil să transleze în imagini simbolurile sau mesajele sau ideile filosofice. Sunt sigur că între lucrările pe care le puteți admira în această expoziție, se găsesc multe de acest fel. Eu vă invit să fiți, în continuare, riguroși, exacți și să urmați calea pe care a dat-o Bertalan și cu Flondor în această școală și-n această construcție a «Sigmei»”, a rostit, printre altele, profesorul Victor Neumann.
Expoziția este organizată la etajul doi al Muzeului de Artă. În primul compartiment al sălii (foto 10) sunt expuse, din patrimoniul Muzeului de Artă din Timișoara, lucrări ale predecesorilor mișcării artistice bănățene, ale profesorilor de la Școala de Arte Frumoase din Cluj, care în anul 1933 a fost mutată în Timișoara și a stat la baza actualului Liceu de Arte Plastice de aici: Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Romul Ladea, Ioachim Miloia, Julius Podlipny, Alexandru Popp, Adalbert Varga.
Muzeograf Mihaela Irimescu, profesor Dana Mercea și muzeograf, dr. Claudiu Toma au depus eforturi considerabile pentru a panota expoziția, profesor Dana Mercea (foto 5) rostind la vernisajul expoziției: „A fost o expoziție destul de dificilă în realizare. Cuprinde foarte multe lucrări. Din această cauză a fost și o provocare, în același timp, de a pune pe simeze niște lucrări variate”.
În următoarele compartimente ale sălii, se află lucrările profesorilor Liceului de Arte Plastice, Timișoara, din perioada anilor ʼ70, până în prezent: Veronica Adorian, Vică Tilă Adorian, Rodica Banciu Regep, Marina Bejan, Călin Beloescu, Ştefan Bertalan, Gabriel Bodnariu, Horia Bojin, Denisa Borlean, Dana Catona, Iuliana Ceapsa, Ciprian Victor Chirileanu, Lidia Ciolac, Dana Constantin, Delia Corban, Vlad Corban, Viorel Cosor, Camelia Covaci Preda, Nicolae Covaci-Preda, Carol David, Eugenia Drăgoi-Banciu, Sorin Drăgoi, Suzana Fântânariu, Constantin Flondor, Karola Fritz, Mihaela Furdea, Victor Gaga, Matei Gașpar, Luminiţa Claudia Giucă, Gloria Grati, Camelia Hîrjea, Dorothea Hîrjoi, Dragoş Lăzărescu, Dana Miclăuş-Mercea, Camil Mihaescu, Ion Mihăescu, Silvia Mihăescu, Bata Miodrag Marianov, Octavian Maxim, Sorin Nicodim, Romul Nuţiu, Adriana Oancea-Şuteu, Dorin Pantalir, Alexandru Patatici, Alexandru Paul, Horaţiu Cristian Pavelescu, Ioan Perciun, Radu Adrian Perciun, Gabriel Popa, Marioara Popescu, Constantin Răducan, Dana Simionescu, Alina Slimovschi, Nicoleta Spătar, Nada Stoici Ditter, Béla Szakáts, Darius Şeroni, Marius Tănase, Viorel Toma, Elena- Minodora Tulcan, Doru Tulcan, Luigi Ştefan Varga, Leon Vreme, Sorin Vreme, Gloria Vreme-Moser, Tudor Vreme-Moser.
Prezentă la venrisaj, Inspector General-Adjunct Mihaela Petrov (foto 6), a susținut, în scurtul discurs de prezentare, următoarele referitor la expoziție: „Am privit, am întrebat, m-am minunat, pentru că-n fața multora dintre tablourile expuse aici, sigur că, trebuie să ai mult răgaz și multe resurse să le descifrezi sensul și m-am gândit cât este de minunat că se-ntâmplă acest lucru și că aduceți aici, la un loc, atâtea și-atâtea lucrări, atâta și-atâta istorie, atâtea și-atâtea nume. Asta-nseamnă că există familii, există școli, există continuitate în ceea ce se creează. Cunosc câțiva și-i recunosc aici pe câțiva dintre colegii mei și mă bucur mult că sunt mentori ai tinerilor care pornesc pe acest drum. Este un drum greu, anevoios și este un drum care este însoțit de multe ori de foarte, foarte multă discreție. Acesta este cel mai frumos cuvânt pe care vi-l dăruiesc și pe care vi-l dedic, DISCREȚIE, pentru că aici nu există surle și trâmbițe, există numai creatorul focului lăuntric, arta lui, crezul lui și ceea ce reușește să ne dăruiască nouă, să ne transmită nouă, și dacă ceva din noi reverberează la ceea ce privim, înseamnă că artistul și-a atins scopul și că, din creația lui, s-a născut ceva cu adevărat valoros. Este foarte important că avem o asemenea școală în Timișoara și trebuie să facem tot ceea ce putem să o susținem și să ne bucurăm de ei”.
Depănarea amintirilor despre învățământul de artă din Timișoara a fost continuată de domnul Dan Băcilă (foto 7), Inspector, Arte, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, domnia sa rostind, printre altele: „Desigur că, Banatul își are rădăcini puternice în cultură, în artă. Virgil Nemoianu, profesorul de literatură comparată de la Universitatea din Washington, vorbea despre un «ethos» al instruirii la Timișoara, iar eu cred că acest ethos își are îndreptățita valoare către gândirea de tip iluminist venită de la Viena.
Îmi puneam întrebarea, ce a determinat ca Timișoara să aibă o așa școală redutabilă. Au fost generații întregi de artiști care-au pus bazele unor lucruri absolut noi: programe școlare în primă ediție, la nivel național, au fost parteneriate realizate, au fost proiecte desfășurate în Finlanda, la București, profesorii timișoreni erau delegați de Ministerul Educației pentru a transmite în țară tot ceea ce se realiza și se lucra la Timișoara. Vorbesc despre perioada anilor ʼ60, ʼ62”.
În anii trecuți, Liceul de Arte din Timișoara a trecut printr-o perioadă foarte grea, elevii și profesorii fiind nevoiți să părăsească clădirea din centrul municipiului. După un timp de peregrinări prin diferite locații, deloc adecvate învățământului artistic, în urmă cu trei ani, instituția a beneficiat de un important ajutor din partea Inspectoratului Școlar Județean Timiș și s-a mutat într-o locație corespunzătoare domeniului de activitate, în spațiul fostului Campus al Grupului Școlar U.M.T., strada Lorena numărul 35.
Inaugurarea acestei expoziții retrospective, la etajul doi al Muzeului de Artă din Timișoara, face parte dintr-un eveniment cu scop caritabil ce s-a desfășurat în luna decembrie a anului trecut, acest eveniment urmărind strângerea de fonduri pentru Liceul de Arte Plastice din Timișoara.
Prezent la deschiderea expoziției dedicată artiștilor-profesori de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, prof. univ. dr. Carol David (foto 8), absolvent al acestui prestigios Liceu bănățean (a făcut parte din cea de-a doua generație de absolvenți ai instituției, de la înființarea acesteia în anul 1957), dar și profesor al liceului de Arte Plastice, a vorbit despre trecutul liceului, rostind, printre altele: „Eu am fost a doua generație, împreună cu scenograful Paul Salzberger. Primele generații (cum se-ntâmpla și la Politehnică, și în altă parte), am avut șansa de a fi puțin mai aproape de miezul esențelor. Noi am prins și o perioadă de deschidere. Contextul istoric e foarte important. În acei ani, noi n-am cunoscut cenzura aici, în România, ca-n alte țări. Noi, prima generație, am făcut trecerea de la arta clasică a lui Iulius Podlipny, care era un fel de expresionist figurativ cu iz romantic, un expresionism umanist, la constructivismul cosmic al lui Ștefan Bertalan. Asta-nainte de a se forma chiar Grupul «Sigma». Deci, sigur, aici putem spune că s-au ars niște etape, dar s-au ars în mod constructiv, prin cubism și alte câteva curente, nu puteau fi toate atinse. De exemplu, suprarealismul și dadaismul nu mai încăpeau aici. Noi am fost recunoscuți în Europa, ca un fel de «nou Bauhaus», Bauhaus-ul fiind recunoscut și acuma ca o școală fondatoare de idei în cadrul Republicii de la Weimar”.
A încheiat seria discursurilor de la vernisaj, doamna director a Liceului de Arte Plastice din Timișoara, Veronica Adorian (foto 12), domnia sa susținând un scurt moment oratoric în care a arătat ce înseamnă Liceul de Arte Plastice din Timișoara, astăzi. Odată cu acest discurs, am aflat, printre altele, următoarele despre instituția de arte din Timișoara: „Suntem o echipă care ne propunem ca prin activitatea noastră, la catedră și artistică, să ducem mai departe ceea ce a însemnat Liceu de Arte Plastice până-n prezent. Astăzi, Liceul de Arte Plastice numără 523 de copii, 62 de profesori, în jur de 13 oameni, personal nedidactic. Suntem în locația, pe strada Lorena numărul 35, o locație generoasă, care ne poate ajuta să ne dezvoltăm. A fost o întâmplare, fericită, să ajungem acolo, pe care încercăm să o folosim pentru viitorul instituție și al copiilor talentați ce-și doresc să-mbrățișeze lumea artelor.
Din anul școlar 2018/2019, Liceul de Arte Plastice are ca și specializare artele plastice și decorative, arhitectura-artele ambientale și design-ul, cu specific de design și, arhitectura-artele ambientale și designul, cu specific de arhitectură”.
Momentan, expoziția „Retrospectiva LAPT (1957-2020)”, care reunește lucrări realizate de artiştii-profesori ai Liceului de Arte Plastice dinTimişoara este închisă pentru vizitare, la fel și celelalte expoziții, instituția aplicând hotărârea, nr. 7 din 11.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, sistându-și, în perioada 12 - 31 martie 2020, programul cu publicul, ca măsură de prevenție a răspândirii virusului COVID - 19. Reluarea activității cu public va fi anunțată oficial de Muzeul de Artă din Timișoara, prin intermediul Biroului de Relații cu Publicul.
Inițial, expoziția „Retrospectiva LAPT (1957-2020)” a fost programată să fie deschisă până în data de 31 martie 2020, dar, intervenind hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, instituția va proceda la prelungirea acestui termen stabilit inițial, urmând să anunțe noul termen, oficial, publicului.

Cornel Seracin