A apărut, recent, volumul „Clinica II Chirurgie 1920-2020 – De la clasic la minim invaziv”, de Lazăr Fulger. Prof. univ. dr. Lazăr Fulger, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale din România, a pus cap la cap evenimente care au marcat istoria de o sută de ani scursă între anii la care face referire. Amănunte despre cuprinsul acestui volum, precum și despre istoria clinicii, găsim în Prefața semnată de prof. dr. Doru Bordoș: „Scrisă cu dăruirea și talentul discipolului în fața maeștrilor, lucrarea este născută din recunoștința actualelor generații de medici chirurgi față de creatorii școlii moderne de chirurgie în Timișoara și Banat.
Înființat în anul 1919, serviciul de chirurgie de la Spitalul Bega, sub conducerea dr. Aurel Cândea, a asigurat asistența chirurgicală a pacienților din vestul țării. S-a constituit într-o adevărată școală de chirurgie în care s-au format numeroși medici chirurgi.
Întemeietorului școlii i-a urmat în 1936 prof. dr. Ioan Mureșan, ale cărui calități umane excepționale și profesionale au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și perfecționarea asistenței chirurgicale. De-a lungul timpului, în secția de chirurgie de la Spitalul Bega, devenită din 1946 clinică universitară, s-au format generații de chirurgi care au performat în diverse zone ale României.
Un moment important în istoria clinicii a fost mutarea secției, la 1 ianuarie 1974, în clădirea Spitalului Județean Timișoara, unde funcționează și în prezent, beneficiind de dotări și servicii complementare moderne.
Paginile acestei lucrări se constituie într-un omagiu adus generațiilor de chirurgi bănățeni care prin munca și talentul lor au dat strălucire acestei specialități”.
Prof. univ. dr. med. Lazăr Fulger, autorul volumului, s-a născut în 11 iunie 1950. Este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, medic primar chirurgie generală, șef de secție la Clinica II Chirurgie – Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara. Este conducător de doctorat, președinte al Colegiului Medicilor filiala Timiș (2007-2020), membru corespondent al Academiei de Științe Medicale. Este, de asemenea, președinte de onoare al Asociației Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE), membru de onoare al Asociației Medicale din Serbia, secția chirurgie. Este președinte fondator al Societății Române de Coloproctologie, președinte al Societății de Chirurgie Digestivă Timișoara și fost vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie. De asemenea, este membru al Bordului Societății Europene de Chirurgie Endoscopică (EAES) și membru în colegiile de redacție ale revistelor „Surgical Endoscopy” (2010-2015) și „Chirurgia București”. (A.B.)