Convenția Națională a Cluburilor și Autorilor de Science-Fiction din România (RomCon) este o convenție a iubitorilor tuturor genurilor de science-fiction din România care se desfășoară anual.
Anul acesta, RomCon a ajuns la cea de-a patruzeci și una ediție, desfășurarea acesteia urmând să aibă loc în mediul on-line, în zilele de 11 și 12 iulie 2020. Taxa de participare, pentru elevi, este de 10 lei, iar pentru studenți și celelalte categorii, 25 lei.
La fiecare ediție a Convenției se votează cele mai bune lucrări science-fiction din anul precedent, existând 12 categorii la care se acordă premii, cea principală fiind categoria „Volum“.
Juriul pentru Premiile Naționale de S.F. RomCon, ediția a XLI-a, este format din scriitorul Mircea Opriță - președinte, Daniel Botgros - membru, Adrian Chifu - membru, Ionuț Horeanu - membru și Mircea Naidin - membru.
Propunerile pentru cele 12 categorii de premiere se vor trimite până la 27 mai pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Nominalizările (cele 5 pentru fiecare categorie de premiere) se vor anunța în data de 18 iunie a.c., jurizarea va fi efectuată la începutul lunii iulie, iar premiile RomCon se anunță duminică, 12 iulie la ora 14.
Invitatii de onoare și invitatii speciali la cea de-a XLI-a ediție a RomCon-ului vor fi anuntati până luni, 18 mai 2020.
Legat de jurizare, momentan sunt discuții pentru acordarea punctajului. Sigur că, 50% din punctaj va fi acordat de juriu, dar cealaltă parte de 50% urmează să se decidă ca ea să fie acordată, fie din partea oricărui fan al genului, de reprezentanții cluburilor sau numai de cei care se înscriu și plătesc o taxă.
Anul trecut, cea de-a XL-a ediție RomCon s-a desfășurat la Timișoara.

Cornel Seracin