În condiții deosebite, marcate de criza sanitară, Asociaţia Culturală „Romul Ladea” din Timișoara a marcat Ziua Timișoarei, inaugurând și în acest an o expoziție de pictură, grafică, acuarelă și sculptură. Expoziția se intitulează „Timișoara în sărbătoare” și a fost vernisată luni, 3 August, la Bastionul Theresia, corp D, răspunzând prezent, cu lucrări, 55 de artiști înscriși în Asociația Culturală „Romul Ladea” din Timișoara, dar și în Uniunea Artiștilor Pastici din România, filiala Timișoara.


„E un mod de a socializa, o expoziție specifică acestei pandemii. Am avut în vedere în realizarea picturilor, faptul că Timișoara este cunoscută cu supranumele de «orașul florilor», «orașul parcurilor» și, aș spune eu, orașul oamenilor care se adresează cu bucurie semenilor lor. Ei oferă privitorului, tot ceea ce i-a bucurat, și aceasta-i foarte important și se percepe, se simte. Din această cauză, oamenii se simt bine în expozițiile noastre colective”, a spus Sanda Lăzărescu, președinte Asociația Culturală „Romul Ladea” din Timișoara. Expoziția „Timișoara în sărbătoare” cuprinde 188 lucrări, toate acestea fiind realizate în ultimii doi ani de activitate ai artiștilor timișoreni.


Au susținut acest eveniment, Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, drd. Loredana Ianovici, artist vizual, fiind curator al acestei expoziții. În cuvântul care introduce vizitatorul în expoziție, drd. Loredana Ianovici a transmis, printre altele, „În expoziția omagială de față predomină pictura care încarcă simezele de culoare, de optimism și de bucurie. Sunt aduse, și constituie un accentuat dinamism expozițional, naturi statice și flori, peisaje și compoziții figurative, purtătoare de idei sau prevăzute să însăileze alegorii despre lume și viață, despre existență și destine umane, prilejuind nu doar bucurii pentru ochi, ci și efective momente de reflecție. În mod firesc, sunt prezente în expoziție, cu sobrietatea lor bine știută, lucrări de grafică și, cu contribuția volumetrică și de specialitate, sunt expuse și lucrări de sculptură”.


Expoziția rămâne pentru vizitare, în spațiul Bastionului Theresia, corp D, până în luna septembrie.

Cornel S.