Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local organizează o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești (F.E.S.T.-F.D.R. - S.O.S.2020). Noua ediție a evenimentului va debuta duminică, 13 septembrie, iar timp de două săptămâni, prin intermediul lui, Teatrul timișorean deschide o nouă poartă spiritului, pentru întâlnirea dintre oameni, dintre mințile lor, în spațiul fizic al spectacolului de teatru, precum și în spațiul de dincolo de cuvânt.


„Alături de publicul său, Teatrul Național afirmă prin F.E.S.T.-F.D.R. - S.O.S.2020 că teatrul, ca expresie vie a culturii, este piatră de temelie pentru însănătoșirea morală a societății. Totodată, deși pandemia a blocat anul acesta participarea teatrelor și companiilor teatrale europene la F.E.S.T.-F.D.R., inima fenomenului teatral european va fi F.E.S.T.-F.D.R. - S.O.S.2020 și va bate în ritmul spectacolului de teatru românesc”, au transmis, prin intermediul unui comunicat mass-media, organizatorii acestui eveniment.


De-a lungul desfășurării festivalului vor fi prezentate 15 spectacole, toate selecționate de teatrologul Oana Borș care, în mod declarat, a ales ca, respectând toate normele de prevenție, „să ne încăpățânăm să lăsăm ca această ediție a F.E.S.T.-F.D.R. să își trăiască, firesc, normalitatea dintotdeauna”.


„Ceea ce ne-a determinat să intitulăm ediția de anul acesta a festivalului S.O.S. 2020 este sentimentul acut că arta devine tot mai mult o formă de a ne păstra umanitatea și de a rămâne pe «cărarea din cărămizi galbene», cea care ne duce în Oz - cu alte cuvinte, în miezul propriei noastre imaginații -, cea care ne deschide drumul către speranță și către întâlnirea cu noi înșine. Am trăit S.O.S., dar am și învățat că «viitorul este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, iar implicarea sau neimplicarea nu se datorează altcuiva decât nouă înșine»”, a transmis Ada Hausvater, manager-ul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.


Această nouă ediție a festivalului va debuta la Sala 2 - Scena  „A ut Dor”, duminică, 13 septembrie, de la ora 20, cu reprezentația „Jurnal de România. 1989”, un spectacol al Teatrului Național din București, semnat de Carmen Lidia Vidu. În spectacol se prezintă un moment de răscruce din istoria României, Decembrie 1989, prin întâlnirile celor patru actori, Ion Caramitru, Oana Pellea, Florentina Țilea și Daniel Badale, cu propriile lor biografii.
Miercuri, 16 septembrie, de la ora 20, tot la Sala 2 - Scena "A ut Dor", trupa de teatru independent din Cluj, Reactor de creație și experiment, prezintă piesa „Totul e bine când se termină” de Andreea Tănase, un spectacol în care actorii Paula Rotar și Paul Socol invită spectatorii în universul intim al vieții de cuplu, unde doi oameni sărbătoresc cea mai importantă zi din viața lor. Spectacolul este recomandat publicului care are peste 16 ani.
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet a Teatrului Național, www.tntimisoara.com.
Bilete se pot achiziționa online pe www.tntimisoara.com. Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sunt deschise zilnic, de marți până duminică, având orarul de funcționare între orele 11 și 19.

Cornel Seracin