Expoziția de fotografie „România prin ochii tinerilor internaționali” a avut loc lângă „D’Arc pe Mal”. Evenimentul cultural a făcut parte din proiectul „Romania Beyond Dracula” („România, dincolo de legenda contelui Dracula”). Organizată de „AIESEC Timișoara”, expoziția a oferit atât pasionaților de fotografie, cât și celor care s-au plimbat pe malul Begăi, posibilitatea de a admira numeroase locuri care revitalizează România, fiind unice în Europa.
Îmbunătăţirea imaginii țării atât la nivel național, cât şi internaţional, dar și promovarea prin natură, religie și istorie au fost obiectivele proiectului.
„Expoziția este foarte frumoasă și diferită, pentru că poți atinge fotografii și îmi place acest tip de eveniment. Fotografia este o pasiune, dar pot spune că nu sunt o profesionistă în acest tip de artă. Mi-am descoperit pasiunea în acest an. Îmi place țara voastră, o iubesc. Au trecut două luni de când am venit, dar vreau să mai rămân deoarece nu am văzut totul. Oamenii din România sunt mereu fericiți și ei sunt cei care revitalizează minunatele locuri de aici. Împreună, creăm amintiri frumoase”, a mărturisit studenta de la Universitatea „Vilnius”, din Lituania, Greta Burokaitė.
Studenți din peste 15 țări din întreaga lume au participat la „Romania Beyond Dracula”. Expoziția de fotografie a fost o ocazie de a interacționa cu publicul timișorean și nu numai, precum și de împărtășire a experiențelor de care au avut parte în cadrul aventurii. Aproximativ 200 de fotografii au fost expuse pentru public și au putut fi achiziționate. Prețul a fost în funcție de dimensiune, respectiv trei, cinci, zece și 15 lei. 
„Expoziția este drăguță. Reprezintă o parte din călătoria noastră, cele mai bune momente. România este frumoasă și diferită. Nu știu cum să explic, dar îmi place istoria țării. Cred că timișorenii sunt de treabă și foarte prietenoși. Este un oraș foarte frumos. Am fost norocoși că Timișoara a făcut parte din proiect. Sibiul este cel mai frumos loc din țara voastră. Nu are ceva special, te atrage pur și simplu”, a spus studenta de la Universitatea de stat São Paulo „Júlio de Mesquita Filho”, din Brazilia, Catherine Paixão.
Restul fotografiilor pot fi achiziționate de pe site-ul www.romaniabeyonddracula.aiesec.ro, unde sunt postate atât materiale realizate în cadrul aventurii, cât și filmulețe cu studenții internaționali. „Studenții internaționali au venit pentru a descoperi România, dincolo de celebra legendă a contelui Dracula. Ei au călătorit prin mai multe județe, precum: Timiș, Arad și Dolj. Proiectul a durat aproximativ 45 de zile, participând la diferite întâlniri pentru a cunoaște informații legate de țara noastră. Pozele sunt realizate de studenți din diferite colțuri ale lumii, cum ar fi: Lituania, India, Portugalia și Brazilia. Fotografia este o pasiune, dar și o modalitate de a descoperi frumusețile României. Multă lume nu cunoaște locurile minunate pe care le avem. În același timp, este și o modalitate de promovare a naturii, religiei și istoriei. Studenții au fost foarte încântați și chiar s-au legat multe prietenii”, a spus Romina Mazăre, membru „AIESEC Timișoara”.
„AIESEC Timișoara” este o organizație non-guvernamentală reprezentată de studenți. Ei au dorit ca, prin „Beyond Dracula” („Dincolo de Dracula”), să ofere călătorii studenților străini, în funcție de dorințele, interesele și preferințele lor. Ministerul Tineretului și Sportului a sprijinit proiectul „Romania Beyond Dracula”. „Scopul expoziției a fost ca publicul să admire fotografiile, nu câștigul este important.  Fotografia este o pasiune și consider că anumite amintiri trebuie să le și vedem. Experiența cu invitații speciali ne-a făcut să prețuim mai mult fiecare cultură și să nu facem diferențe între rase. Aproape toate proiectele organizate de «AIESEC Timișoara» se bazează pe trimiterea unui număr de studenți în străinătate sau aducerea celorlalți”, a concluzionat Neli Chiorean, membru „AIESEC Timișoara”.
Alexandru Virgil STOICA