Volumul „Eticheta regală”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, Director de Protocol al Casei Majestăţii Sale, va fi lansat la Timişoara joi, 6 noiembrie 2014, la librăria Cărtureşti (strada Floriund Mercy nr. 7), de la orele 12:30.
„Eticheta reagală” este cel mai recent volum din colecţia Bibliotecii Regale, a apărut la Editura Curtea Veche Publishing şi se va bucura în lansarea de la Timişoara de prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României. Alături de Alteţa Sa, vor rosti un cuvânt de prezentare prof. dr. Brînduşa Armanca şi, în calitatea de gazdă, Diana Petruţ, P.R. Manager Libăria Cărtureşti.
Cartea poate fi considerată o apariţie istorică, asta pentru că eticheta regală este un concept care vorbeşte despre diplomaţie, eleganţă, respect nu doar în ocazii deosebite sau într-un palat regal. Volumul se constituie ca fiind un cod ce ne poate folosi în viaţa de zi cu zi.
Aşa după cum remarcă Alteţa Sa Regală Principele Radu al României în prefaţa cărţii, „Volumul de faţă nu este numai un manual de stil. El este un fel discret de a ne pune oglinda în faţă. Niciunul dintre noi nu se naşte cu eticheta în sânge. Nu este o rușine ori o crimă faptul că greşim în comportamentul faţă de noi înşine, faţă de ai noştri sau faţă de societate. Ruşine este să nu deschizi paginile unei astfel de cărţi şi să te încăpăţânezi să crezi, în ciuda evidenţei, că ai dreptate, refuzând să devii mai bun.”
Pentru Casa Regală a României eticheta regală înseamnă şi promovarea valorilor româneşti moştenite de la primul rege, Carol I, cel care a continuat modernizarea ţării şi a europenizat un stat oriental aflat la porţile Europei.
În acest volum bogat ilustrat cu imagini de epocă şi fotografii recente ale membrilor Familiei Regale sau plin cu detalii ce ţin de protocolul regal, găsim şi un scurt istoric al ceremonialului regal, semnificaţia conceptului de „ordine cu precădere”, însemnele regale, reguli de etichetă în prezenţa Familiei Regale, dar şi alte multe informaţii.
  “Este esenţial să înţelegem că eticheta nu e un concept perimat sau demodat [...] Respectarea regulilor protocolare reprezintă oricând o condiţie pentru reuşita evenimentelor private sau a celor oficiale”, spune Sandra Gătejeanu Gheorghe, autoarea volumului.
Intrarea este liberă și include o sesiune de autografe. Volumul este disponibil în librării şi pe site-ul www.curteaveche.ro.

Cornel SERACIN